7 vynikajících nápadů na studené omáčky ke grilovanému masu, zelenině nebo do salátů

Když je venku horko, člověku se nechce ani vařit. Nic těžké na žaludek, ale příjemné osvěžující jídlo, které připravíte za pár minut.

Přidal:admin, 23.7.2015
Kategorie: Přílohy, Saláty, Omáčky
7 vynikajících nápadů na studené omáčky ke grilovanému masu, zelenině nebo do salátů

Suroviny

Středomořská zálivka:
3 lžícevinný ocet
2 lžícecitronová šťáva
1 lžícečervená mletá paprika
2 lžičkyřecké koření / např. gyros /
1/2 lžičkyoregano
1/2 lžičkypepř
1/2 šálkupanenský olivový olej
Celerový dresink:
2 stonkyceler
1/2 šálkukokosové mléko
1/2 šálkuslunečnicový olej
2 lžičkyjablečný ocet
2 lžičkysušený petržel
2 lžičkycibulový prášek
1 lžičkačesnekový prášek
mořská sůl
pepř
pažitka
Koprová zálivka s křenem:
1 šálekbílý jogurt
1,5 lžíceolivový olej
1/4 šálkunasekaný kopr
2 lžícecitronová šťáva
2 stroužkyčesnek
1 lžičkanastrouhaný křen
1 lžičkaworcester
1/2 lžičkysůl
1/4 lžičkypepř
Majonézový dresink s mákem:
3/4 šálkumajonéza
3 lžícejablečný ocet
1/4 šálkukr. cukr
1/2 lžičkyhořčice
1 kscibule
2 lžičkymák
sůl
pepř
Limetkový dresink s medem a česnekem:
1/4 šálkumed
1/4 šálkulimetková šťáva
1 lžícethajská rybí omáčka (nemusí být)
2 stroužkyčesnek
1 lžícenastrouhaný zázvor
1 ks chillipaprička
1 lžíceolivový olej
Jogurtový dressing s kari kořením:
1/3 šálkubílý jogurt
2 lžícecitronová šťáva
1 lžícemed
1/2 lžičkykari koření
sůl
pepř
Pikantní dijónka zálivka:
2/3 šálkumajonéza
1/4 šálkuvinný ocet
2 lžícedijónka hořčice
1 lžícekr. cukr
1/2 ksšalotka
1 kschilli paprička
pepř
sůl

Postup přípravy

Středomořská zálivka z vinného octa a gyros koření

Ocet smícháme s citronovou šťávou, mletou červenou paprikou, pepř, řeckým kořením, oreganem a pepřem. Pomalým proudem přiléváme olivový olej a důkladně mícháme, dokud se hmota dokonale nespojí. Skladujeme v uzavíratelné nádobě ve chladničce po dobu 1 týdne.

Zdroj: Kalynskitchen


Celerový dressing

Celer omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme ho do mixéru spolu s kokosovým mlékem, octem, olejem, cibulovým a česnekovým práškem (klidně můžete použít i čerstvou cibuli a čerstvý česnek), přidáme petržel, pažítku, pepř a sůl. Mixujeme do hladka a odložíme do lednice.

Zdroj: Spabettie


Koprová zálivka s křenem


Kopr nasekáme na drobno, česnek prolisujeme, přidáme nastrouhaný křen, worcester a citrónovou šťávu. Důkladně utřeme, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme olivový olej a nakonec přidáme bílý jogurt. Necháme v chladničce odstát minimálně jednu hodinu.

Zdroj: Thelemonbowl


Majonézový dressing s mákem


Jablečný ocet ohřejeme, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Když je cukr rozpuštěný, přidáme hořčici, na drobno nasekanou cibuli, mák a nakonec majonézu. Osolíme a opepříme podle chuti. Před podáváním ho důkladně vychladíme.

Zdroj: Imld


Limetkový dresink s medem a česnekem


Pomocí kuchyňského robota důkladně vyšleháme všechny suroviny na přípravu dresinku do hladké hmoty. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti. Před podáváním necháme dressing v chladničce odpočívat minimálně jednu hodinu.

Zdroj: Whataboutthefood


Jogurtový dressing s kari kořením


Med dáme do misky, přidáme kari koření a spojíme. Osolíme a opepříme podle chuti, přidáme citronovou šťávu a nakonec i bílý jogurt. Tento dressing neskladujeme v chladničce, podáváme ho ihned k čerstvému salátu.

Zdroj: Unclejerryskitchen


Pikantní dijónka zálivka


Ve skleněné misce utřeme majonézu s octem a hořčicí. V druhé misce smícháme cukr, pepř a sůl a přidáme nasekanou šalotku a chilli papričku. Spojíme a důkladně vymícháme. Skladujeme v uzavíratelné nádobě ve chladničce po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Asouthernfairytale