NejRecept.cz Přílohy Brambory Bramboráky Babiččiny plněné bramborové placky
Babiččiny plněné bramborové placky
Recept Babiččiny plněné bramborové placky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Janaha    ·   6.1.2016

Babiččiny plněné bramborové placky

Tak jsem si konečně našla čas i na tyto posúchy, které mě naučila dělat moje babička. Babka tyto posúchy kdysi pekávala na litinové plotně starého sporáku, ve kterém se topilo dřevem. Já je peču na sucho na teflonové pánvi.

Suroviny

Těsto:

1 ks
vejce
100 ml
rozpuštěné vepřové nebo kachních masti (olej)
2-3 lžičky
soli
1 lžička
cukru
100 ml
mléka
400-500 ml
vody
1 kg
polohrubé mouky
42 g
čerstvé droždí (1kocka)

Nádivka:

asi 3/4-1 kg
brambor
kmín, sůl, pepř
1 ks
velká cibule
2-3 lžíce
vepřové nebo kachní sádlo (olej) na osmažení cibule
rozpuštěna vepřová nebo kachní (kachní) mast na natírání
Postup receptu
Vytisknout
  1. Brambory si uvařím v osolené vodě s trochou kmínu.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na sádle nebo oleji. Z uvařených brambor slijeme vodu, rozmáčknout je, smícháme s osmaženou cibulí, osolíme, přidáme mleté ​​koření a necháme vychladnout.
  3. Zatím si zamícháme těsto. Já jsem si ho udělala v domácí pekárně, ale můžete také ručně. Pokud budete dělat ručně udělejte si kvásek se 100 ml mléka, cukru a droždí a zadělejte si poměrně tuhé těsto, které nechte dobře vykynout.
  4. Vykynuté těsto jsem na pomoučeném vále rozválela na čtverec cca 40x40cm a rádýlkem rozdělila na 4 pruhy po délce i po šířce. Vzniklo mi 16 čtverců (asi 10x10cm). Na každý jsem dala za polévkovou lžíci kopcem bramborové nádivky, a udělala bochánky (jako buchty).
  5. Nechala jsem chvíli podkynout, pak jsem každý bochník stiskla rukou na placku a rozválela na kruh o průměru asi 15 - 20 cm. Takto jsem si udělala všechny posúchy, abych nemusela odbíhat od pečení.
  6. Posúchy peču na suché teflonové pánvi, nepříliš prudce, aby se propekly i zevnitř. Hned po upečení je natírám mastí z obou stran.
  7. Ukládám je na sebe a když jsou všechny hotové, ještě horké je přikryji převrácenou mísou (alespoň na 30 min. i více), aby změkly. Namísto masti můžete dát do těsta, i na smažení cibule olej. Na potírání je nejlepší mast.
  8. Na náplň jsem použila brambory od oběda, jen jsem je zahřála a smíchala s usmažení cibulí a osolila a okořenila. Pokud vám při pečení zůstává na pánvi mouka, před každým dalším pečením ji otřete suchým hadříkem - pozor na prsty :). 

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář