Babiččiny zelňáky

Tento recept znají naše mamky, mamky našich maminek a ještě další generace. Výborná pochoutka plněná zelím. Mňamka!

Přidal:admin, 25.11.2014
Kategorie: Hlavní jídla
Babiččiny zelňáky

Suroviny

SUROVINY NA 10 PORCÍ:
500 gpolohrubá mouka
1 ksvejce
1,5 dlmléko
1/2 lžičkysůl
1 lžičkakrystalový cukr
1 dlrostlinný olej
Kvásek:
1,5 dlmléko
1 lžičkakrystalový cukr
25 gdroždí
Náplň:
1 kghlávkové zelí
1 lžičkasůl
1/2 lžičkypepř
1 kscibule
2 lžícerostlinný olej

Postup přípravy

  1. Náplň: zelí nastrouháme na struhadle, posolíme, necháme odstát, dokud nepustí šťávu. Potom vymačkáme, přidáme pepř a podusíme do měkka s cibulí, kterou si pokrájíme nadrobno a do sklovita osmahneme. Necháme vychladnout.
  2. Těsto: Mouku prosejeme, přidáme, sůl, cukr, rostlinný olej, mléko, vejce a vykynutý kvásek (V teplém mléce jsme si rozpustili cukr a přidali droždí, nechali odstát cca půl hodinu). Těsto vypracujeme a necháme vykynout na teplém místě asi jednu hodinu. Pak si ho rozdělíme na 10 bochníčků. Otočíme spojem navrch a naplníme asi jednou lžící nádivky. Otočíme spojem dolů a rozmačkáme na požadovanou velikost.
  3. Necháme asi 20 minut kynout. Potom potřeme olejem a před vložením do rozehřáté trouby propícháme vidličkou. Po upečení znovu potřeme olejem. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé pekařky - BlazenaSadovska