Banánové kostky s čokoládou

Výborný banánový zákusek s čokoládovou polevou. Banánové zákusky jsou velmi oblíbené a tento je chuťově fantastický. Mňamka!

Přidal:Martina1978, 21.3.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Banánové kostky s čokoládou

Suroviny

Těsto:
1 ksvelký banán
150 mlbílého jogurtu (3,2% tuku)
80 gpolohrubé mouky
2 lžícekakaa
1 lžičkaprášku do pečiva
4 ksbílky
špetkasoli
120 gcukru
Krém:
4 ksžloutky
2 ks (80 g)vanilkového pudinku
40 gkukuřičného škrobu (Gustin)
120 gcukru
800 mlplnotučného mléka
1 ksstředně velký banán
trochucitronové šťávy
200 mlsmetany ke šlehání
10 gželatiny v prášku (nemusí být)
Poleva:
200 mlsmetany ke šlehání
100 gmléčné čokolády
70 gvysoce kvalitní tmavé čokolády

Postup přípravy

  1. Krém: Nejprve si začneme připravovat krém, aby stihl vychladnout. Z mléka odlijeme asi 300 ml, přidáme pudink, kukuřičný škrob, žloutky, cukr a promícháme, abychom neměli hrudky. Zbývajících 500 ml mléka dáme svařit, do vroucího přilijeme pudinkovou směs a uvaříme hustou kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout.
  2. Těsto: Dokud se pudink chladí, připravíme si piškotové těsto. Banán a jogurt rozmixujme na hladkou kaši. Přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Mícháme, dokud se všechno nespojí.
    Bílky vyšleháme s cukrem a špetkou soli na tuhý sníh. Pomalu ho vmícháme do připraveného těsta. Takto připravené piškotové těsto vylijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 40 x 20 cm a pečeme při tepoty 170 stupňů asi 15 - 20 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
  3. Dále pokračujeme s přípravou krému. Středně velký banán nakrájíme na kolečka a hned ho pokapeme citrónovou šťávou, aby nezčernal. Ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Opatrně smícháme s pudinkovým krémem. Nakonec přidáme vyšlehanou smetanu a krátce promícháme. Pokud se nám zdá, že je krém řídký, přidáme želatinu, kterou si připravíme podle návodu na obalu.
  4. Poleva: Smetanu vylijeme do kastrůlku, přidáme nalámané čokolády, dáme na oheň, krátce promícháme, dokud se čokolády neroztají. Mícháme do zhoustnutí.
  5. Vychladlé těsto můžeme pokapat mlékem nebo jinou tekutinou, koláč tak bude šťavnatější. Natřeme pudinkový krém, pěkně uhladíme. Polijeme polevou a necháme vychladnout. Pak koláč nakrájíme na kostičky, ozdobíme šlehačkou a kolečky banánu.

Zdroj: Coolinarika