Banánové řezy s kondenzovaným mlékem a šlehačkou

Kondenzované mléko je oblíbenou ingrediencí v zákuscích, či jiných sladkých dezertech. V kombinaci s banánem dodává sladkému pokušení lahodnou chuť.

Přidal:admin, 15.10.2014
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Banánové řezy s kondenzovaným mlékem a šlehačkou

Suroviny

Těsto:
250 gpolohrubé mouky
125 gmásla
1 ksvejce
1 ksžloutek
25 gkr. cukru
Krém:
1 kskondenzované mléko (plechovka)
100 gmásla
1 lžičkuinstantní kávy
1 lžičkumoučkového cukru
3-5 ksbanánů
2 bal.šlehačky

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme, nakrájíme do něj na kostičky máslo a přisypeme kr. cukr. Vše spolu smícháme pomocí mixéru dokud nedostaneme těsto hladké konzistence.
  2. Mixér zapneme na nízké otáčky a začneme přidávat 1 celé vajíčko a 1 žloutek. Těsto se nám začne shromažďovat do míčku. Pokud je těsto drobivé, nalijeme 1 PL studené vody a tak se těsto znovu dostaneme do tvaru míče.
  3. Míček cesta si zabalíme do fólie a necháme v chladničce odstát minimálně 30 minut.
  4. Po odležení těsta si ho vyjmeme a rozválíme do tvaru pekáčku. Pekáček si předem vymažeme máslem. Okraje na formě si můžeme pomocí válečku pěkně oříznout. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, vložíme formu s těstem a pečeme 15 minut. POZOR! Nezapomeňme si na těsto, které jsme pěkně vložili do formy vložit pečící papír a jemně zatížit nějakou luskovinou (jednoduše ji vysypeme na pečící papír), aby se nám neudělali vypuklinky. Po upečení vysypeme luštěninu, odstraníme i pečící papír a necháme vychladnout.
  5. Kondenzované mléko v plechovce jsme si uvařili ve vodě po dobu 3,5 hodiny. Pokud máte rádi salkové zákusky a děláte jejich často, klidně si můžete uvařit i několik plechovek najednou. Jedna uvařená plechovka salka Vám vydrží i 3 měsíce. V misce si rozšleháme máslo do pěny a postupně přimícháváme vychlazené kondenzované mléko. Nemícháme dlouho a dbáme na to, abychom kondenzované mléko bylo studené - v případě, že to není splněno, může Vám nádivka zřídnout. Pokud máme spojené kondenzované mléko s máslem, můžeme plnit upečené těsto.
  6. Na navrstvené salko naskládáme celé oloupané banány.
  7. Vyšleháme si šlehačky, přidáme 1 lžičku moučkového cukru a 1 lžičku rozpustné kávy pomocí mixéru. Necháme pěkně schladiť v chladničce.
  8. Šlehačku si vložíme do cukrářského sáčku a navrstvíme si ji na banány. Vrch můžeme posypat kávou, čokoládou nebo grankem, to už každý přizpůsobí svým chutím.
  9. Před podáváním ještě necháme v lednici minimálně hodinu odstát, aby se nám lépe krájelo. Dobrou chuť!