Banánový cheesecake s karamelovou polevou

Výborná kombinace skvělých surovin. Banány, karamel, sušenky a pekanové ořechy = TOP !!! Mňamka!

Přidal:admin, 28.2.2015
Kategorie: Dorty
Banánový cheesecake s karamelovou polevou

Suroviny

Banánová vrstva:
2 lžícemáslo
1/4 šálkuhnědý cukr
1 lžičkavanilkové aroma
1 lžícerum
3 ksbanány
Smetanová náplň:
500 gsmetanový sýr
4 lžícemoučkový cukr
2 lžícemáslo
3 ksvejce
2 lžičkyvanilkový extrakt
1 lžičkarumový extrakt (nebo rum)
Karamelová poleva:
1,5 šálkukr. cukr
1/4 šálkuvoda
1 lžícecitronová šťáva
1 šáleksmetana ke šlehání
Základ:
1 bal.sušenky
1/2 šálkupekanové ořechy
1/4 šálkumáslo

Postup přípravy

  1. Připravíme si kulatou formu na pečení. Dno vyložíme papírem a boky vymažeme máslem. Zvenku si formu obalíme alobalem - pořádně utlačíme alobal, protože dort budeme péct ve vodní lázni. Voda se nesmí dostat do vnitřku formy.
  2. Základ: Sušenky si nadrtíme na drobno, přidáme namleté ​​ořechy a přidáme rozpuštěné máslo. Promícháme a tuto hmotu navrstvíme na dno formy. Takto připravený základ ve formě vložíme do vyššího plechu, do kterého jsme nalili vodu (tak, aby byla zakryta 1/3 kulaté formy). Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 180 stupňů.
  3. Banánová vrstva: V hrnci si ropustíme máslo a cukrem, přidáme vanilku, rum a nakonec i banány, které jsme si nakrájeli na kolečka. Jemně promícháme a navrstvíme na upečený základ (základ musí být chladný).
  4. Smotanová plnka: Smetanový sýr si utřeme s cukrem do pěny, přidáme máslo a vajíčka. Vajíčka přidáváme postupně a za každým důkladně vymícháme. Nakonec přidáme vanilkový a rumový extrakt. Dobře promícháme a navrstvíme na banány. Dáme péct do vodní lázně. Pečeme při teplotě 180 stupňů prvních 30 minut a následně teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme dalších 30 - 40 minut. Upečený dort vyjmeme z vodní lázně a necháme vychladnout (trvá to cca 2 hodiny).
  5. Karamelová poleva: Do vody si přidáme citrónovou šťávu a cukr. Vaříme bez míchání a když hmota začne pomalu měnit barvu, začneme míchat. Když nám hmota dostane barvu jantaru, odstraníme z ohně a opatrně přidáme smetanu (začne náhle bublat). Promícháme a vrátíme zpět na oheň. Pokračujeme ve vaření (obsah se sníží téměř o 1/3) cca 5 minut. Následně necháme vychladnout. Takto připravenou karamelovou polevu navrstvíme na chladný cheesecake a necháme zchladit.
  6. Nakrájíme na úhledné řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika