Bavorské vdolečky

Doma koblihy milujeme. Se šlehačkou nebo dokonce dělávám i s bílkovou pěnou, do které pridam lžíci jahodové marmelády. Se šlehačkou je podávám i s povidly. Je to ale kalorická bomba, proto je máme doma pouze jednou za čas. Autor: Enkar

Přidal:enkar, 19.11.2016
Kategorie: Moučníky
Bavorské vdolečky

Suroviny

Těsto:
500 gpolohrubé mouky
1 kostkadroždí
70 gpískového cukru
250 mlmléka
3 ksžloutky
80 gmásla
1 lžícerumu
špetkasoli
dle chuticitronová kůra
Zdobení, náplň:
200 mlsmetany ke šlehání
300 gšvestkových povidel

Postup přípravy

  1. Mléko mírně zahřejeme a polovinu nalijeme do misky. Přidáme droždí, trochu cukru a 4 lžíce mouky. Rozmícháme na řidší těstíčko, které necháme vzejít na teplém místě.
  2. Do mísy prosijeme zbylou mouku, dáme špetku soli, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru, žloutky, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. Ochutíme rumem, vypracujeme těsto a necháme asi 30 minut kynout.
  3. Po vykynutí těsto vyválíme na plát silný asi 1 cm a skleničkou vykrájíme kolečka dáme je na pečící papír a necháme kynout ještě 15 minut. Pak vytlačíme do středu koleček prstem důlek.
  4. Na rozpáleném oleji (vrstva asi 2cm) smažíme nejdříve pod poklicí, po obrácení už bez poklice.Do tuku dáváme důlkem dolů. Dáme okapat, potřeme povidly a nastříkáme šlehačku