Bavorské vdolky podle Nadi

Oblíbené jídlo - bavorské vdolky ozdobené lžičkou džemu, na něj dáme vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a posypte strouhaným tvarohem.

Přidal:admin, 4.1.2016
Kategorie: Moučníky, Hlavní jídla
Bavorské vdolky podle Nadi

Suroviny

1/2 lžičkycitron. kůry
2 lžícecukru krupice
1-2 bal.vanilkové cukry
20 gdroždí
jahodový džem na ozdobení
2 lžícerozpuštěného másla
250 mlvlažného mléka
500 gpolohrubé mouky
olej na smažení
2 lžícerumu
1/2 lžičkysoli
tvaroh (polotučný) na ozdobení
1 vejce + 1 žloutek
1-2 bal.zakysané smetany na ozdobení

Postup přípravy

  1. Začnete tím, že si uděláte kvásek: v misce rozetřete droždí s trochou cukru, přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte, dejte do tepla a 10 minut počkejte.
  2. Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a žloutek a prošlehejte metličkou. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a kůru z citronu. Postupně přidávejte mouku a zbylé mléko – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky.
  3. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout. Po vykynutí rozválejte na plát silný půl až 1 cm. Skleničkou krouživým pohybem vykrajujte kolečka. Ta nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
  4. V hrnci rozehřejte větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký, udělejte druhým koncem skleničky do koleček důlek a vhoďte je do oleje, a to důlkem ke dnu. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočte je a smažte z druhé strany. Vdolečky dávejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
  5. Nakonec vdolky ozdobte – do důlku dejte lžičku džemu, na něj vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a posypte strouhaným tvarohem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)