Borůvkový koláč

Borůvkový koláč. Mňamka! Autor: sonizna

Přidal:sonizna, 7.9.2015
Kategorie: Moučníky
Borůvkový koláč

Suroviny

Drobenka:
100 gmáslo
100 gmouka hrubá
100 gcukr krupice
Na těsto:
120 gmáslo
2 ksvejce
100 mlmléko polotučné
300 gmouka polohrubá
140 gcukr moučka
1 lžičkacitronová kůra
1/2 sáčkukypřící prášek
Náplň:
250 gmascarpone
1 ksžloutek
50 gcukr moučka
250 gborůvky

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme těsto – vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Poté postupně přidáváme změklé máslo. Nakonec vmícháme citronovou kůru.
  2. Smícháme mouku s kypřícím práškem a vmícháme ho do nadýchané směsi. Podle potřeby postupně přidáváme mléko.
    Vypracujeme tuhé těsto a to necháme 30 minut odpočívat. Poté ho rozválíme a vyložíme jím dvě koláčové formy (vysypané hrubou moukou nebo vystlané pečícím papírem).
  3. Nyní si připravíme náplň – vyšleháme mascarpone s cukrem a žloutkem. Náplň rozdělíme do koláčových forem a posypeme borůvkami.
  4. Prsty si připravíme drobenku a posypeme jí koláče.
  5. Koláč pečeme 35-45 minut na 200 °C. Krájíme až po vychladnutí.