Božský babiččin smetanový koláček, který je neuvěřitelně jednoduchý

Jednoduchý recept, který zvládne připravit i začátečnice v pečení. Doporučuji ho každému, kdo nemá rád přeslazené dezerty, po kterých musí vypít sklenici vody, aby mu přešla sladká chuť z úst níže :) Samozřejmě, kdo má rád sladší, může přidat více cukru, ale nedoporučuji. Takto jak to je v receptu, je to úplně top. Ne nadarmo byly babičky super pekařky a kuchařky. Toto je recept starý a tradiční, proto si ho uložte, aby vydržel další desetiletí. Autor: Jaja

Přidal:Jaja79, 26.5.2017
Kategorie: Moučníky
Božský babiččin smetanový koláček, který je neuvěřitelně jednoduchý

Suroviny

Na těsto:
400 ghladké mouky
200 gmásla nebo margarínu
150 gmoučkového cukru
špetkasoli
2-3 lžícemléka
1 ksvejce
Na krém:
600 mlzakysané smetany
2 bal.vanilkového pudinku
150 gkr. cukru
500 mlmléka
1 kscitron - kůra i šťáva

Postup přípravy

  1. Hladkou mouku prosejeme do misky, přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty (můžete máslo zaměnit za margarín, ale s máslem je to mnohem chutnější), přidáme i moučkový cukr, špetku soli, vajíčko a zpracujeme hladkou kuličku těsta. Pokud je nutné, přidáme i 2-3 lžíce mléka. Záleží na velikosti vajíčka a na tom, jak je těsto po vypracování tuhé. Mělo by se dát pěkně válet, nemělo by se trhat.
  2. Zpracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně půl hodinu.
  3. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který zakryjeme potravinářskou fólií a odložíme bokem vychladnout. Po vychladnutí přidáme zakysanou smetanu a šťávu (i kůru pro chuť) z jednoho citronu.
  4. Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme ho na polovinu. Jednu polovinu rozválíme na velikost plechu (20x30 cm), přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme smetanový krém. Zakryjeme ho druhou polovinou těsta a dáme péct do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu, ale sledujeme.
  6. Necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.