Bramborové švestkové knedlíky s mákem

Pokud máte domácí ovoce, určitě ho nenechávejte shnít nebo ho nevyhazujte. Připravte si sladké hlavní jídlo, které ocení určitě vaše malé ratolesti. U nás doma švestkové koule jdou na dračku, ani nevím kdy se spapají. Obvykle připravuji těsto z dvojité dávky, ale i tak nám je málo. Autor: Marta M.

Přidal:Marta Mlyn, 12.9.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Bramborové švestkové knedlíky s mákem

Suroviny

cca 500 gbrambory
2 ksvajíčka
kompotové švestky (nebo čerstvé)
mouka hrubá
mouka polohrubá
máslo
mák
vanilkový cukr
moučkový cukr
sůl

Postup přípravy

  1. Brambory uvařím, nastrouhám nebo rozmačkám, aby byly hladké - jako klasická bramborová kaše.
  2. Přidám vajíčka, sůl, polohrubou a hrubou mouku a vypracuji těsto.
  3. Rozválím a pokrájím na čtverečky asi 8x8 cm.
  4. Na každý čtvereček dám vypeckovanou švestku obalenou v hrubé mouce. Udělám kuličku.
  5. Dám vařit do osolené vařící vody. Když vyplavou na povrch povařím je asi 3-4 min.
  6. Scedím, promyju, poliju rozpuštěným máslem a posypu mákem smíchaným s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem.