Bratislavské řezy s čokoládovou polevou

I hlavní město Slovenské republiky má svůj koláček. A velmi chutný. Základní těsta jsou spolu z osmi vajíček, ale je to na velký plech, zákusků vám vyjde mnoho, takže se nemusíte bát, že toho bude málo :) Rumovým sirupem zalévám jedno z těst, bude krásně vláčné a velmi chutné. Zajímavé na tomto koláčku je to, že spodní těsto potírám rozpuštěnou čokoládou a následně toto těsto převrátím opačně, čili čokoláda dole. Vyzkoušejte, u nás doma jsou velmi oblíbené. Autor: Marta M.

Přidal:Marta Mlyn, 24.4.2017
Kategorie: Moučníky
Bratislavské řezy s čokoládovou polevou

Suroviny

Těsto:
8 ksvajíčka
8 PLkr. cukr
8 PLpolohrubá mouka
1 ksprášek do pečiva
Náplň:
3 ksžloutky
3 PLmoučkový cukr
1 kszlatý klas
200 mlmléka
250 gmásla
Sirup:
100 gkr. cukr
150 mlvoda
1 dclrum
Dále:
200 gčokoláda
180 gmáslo
1 pohárdžem

Postup přípravy

  1. Peču 2 piškoty po 4 vajíčka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po jednom přidávám žloutky, cukr a zlehka zamícháme mouku s práškem do pečiva.
  2. Z vody a cukru uvařím sirup, přidám rum a promíchám.
  3. Jednu piškotu namažu čokoládou a nechám ztuhnout. Převrátím a namažu džemem. Přikryji druhou piškotou a zalévám vychladlým sirupem.
  4. Krém:
    Z mléka a pudinku uvařím hustou kaši. Žloutky s moučkovým cukrem šlehám nad párou. Vyšlehané žloutky vyliju do teplého pudinku. Utřeme spolu a připravený krém namažu na piškot.
  5. Polijeme čokoládovou polevou. Nechám odstát v chladu do druhého dne a krajích ostrým zoubkovým nožem, který předem namočím do horké vody.