Bratislavské rohlíky plněné mákem

Makové bratislavské rohlíky, které jsou krásně nadýchané a nádivka je po celé délce rohlíčku.

Přidal:admin, 7.12.2015
Kategorie: Moučníky
Bratislavské rohlíky plněné mákem

Suroviny

Budeme potřebovat:
450 ghladká mouka
1/2 lžičkysůl
50 gmoučkový cukr
180 gmáslo
1 ksžloutek
25 gčerstvé droždí
130 mlmléko
2 ksvejce na potření
Nádivka:
100 gkr. cukr
40 grozinky
200 mlmléko
250 gmletý mák
30 gstrouhanka
citronová kůra

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme makovou nádivku s rozinkami. Rozinky namočíme do teplého mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru. Když rozinky nabobtnají, přidáme mák, strouhanku a nastrouhanou citronovou kůru. Nádivku necháme vychladnout a přidáme zbylý cukr. Promícháme a na papír uděláme makovou rolku, kterou rozdělíme na 24 stejných kousků.
  2. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem na pracovní desku, přidáme sůl, na kostičky nakrájené studené máslo a vše spolu důkladně spojíme. Přidáme žloutek a pomalu přiléváme mléko, ve kterém jsme rozpustili droždí. Nemusíte připravovat kvásek, stačí, když se droždí v mléce rozpustí.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na půl hodinu. Po půl hodině těsto vyjmeme, rozdělíme na 24 stejných kuliček a každou kuličku rozválíme na tenký plát. Na kraj umístíme nádivku a srolujeme. Kraje stočíme na spodní část rohlíčku a takto rohlíky uložíme na papírem vyložený plech na pečení. Takto naskládané rohlíky potřeme z každé strany rozšlehaným žloutkem a počkáme, dokud žloutek zaschne. Pak rohlíky potřeme rozšlehaným bílkem a znovu počkáme, dokud zaschne.
  4. Když uschlo bílko, plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu 10 - 15 minut.

Zdroj: Coolinarika