Brynzové pirohy se slaninou, pórkem a smetanou

Klasické slovenské jídlo, které miluje snad každý. Uvnitř nádivka z brynzy. Autor: Majka0407

Přidal:Majka0407, 14.5.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Brynzové pirohy se slaninou, pórkem a smetanou

Suroviny

Budeme potřebovat:
450 gbrambory
500 gpolohrubé mouky
1 ksvejce
200 mlteplé vody
1,5 lžičkysoli
125 gbrynzy
70 gmásla
cca 100 guzené slaniny
smetana
cibulka (příp. pažitka, kopr, ...)

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme ve slupce. Nejlepší den předem. Oloupeme a najemno nastrouháme. Z mouky, vejce, soli, vody a 2 lžíce nastrouhaných uvařených brambor zahnete těsto. Rozdělíme na dvě poloviny a necháme odstát cca 10 minut.
  2. Mezitím si připravíme nádivku. Zbytek nastrouhaných brambor, brynzu a máslo utřeme na nádivku. Mírně osolíme. Těsto rozválíme na tloušťku asi 2 mm a vykrajujeme kolečka, které naplníme nádivkou. Těsto přeložíme a přitiskneme kraje vidličkou. Mám i formičku na pirohy, ale jaksi mi to takto lépe pasuje.
  3. Pirohy vaříme v dostatečném množství vody, do které jsme přidali 1 lžíce oleje a trochu soli. Když pirohy sevřou, ještě je krátce povaříme cca 5-7 minut. Po vyjmutí z vody je opláchneme vlažnou vodou.
  4. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme. Polijeme nimi pirohy na talíři a přidáme zakysanou smetanu, případně kopr, pažitku, cibulku (praženou), kdo má jak rád.