Buchty na páře posypané grankem

Dnes nejoblíbenější jídlo našeho malého. Když si nejmenší člen řekne, co chce na oběd, tak to u nás doma vypadá takto. Buchty na páře jsou jednoduché, není třeba se bát kynutého těsta, které mi tak krásně vzešlo, že jsem se rozhodla vyfotit celý postup. Buchty jsem dělala ve starém hrnci s látkou, takto se mi ještě nestalo, aby mi buchty nevyšly. Někdo používá ty moderní parní hrnce, já jsem věrná staré dobré klasice. Dnes jsme měli posypané grankem, ale jindy dělávám i s mákem, mletými oříšky nebo s kakaem a pořádnou dávkou másla. Autor: Milka

Přidal:Emília Raganová, 21.4.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Buchty na páře posypané grankem

Suroviny

1 kgpolohrubé mouky
6 dlteplého mléka
špetkasoli
2 ksvajíčka
2 PLkr. cukru
1 kostkadroždí
1/2 dloleje
povidla na plnění
granko, cukr, máslo na vrch

Postup přípravy

  1. Uděláme kvásek, necháme vykynout. Ostatní suroviny smícháme. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout 60 minut.
  2. Vykynuté těsto na prkínku vyválíme, já ho vytahuji, rozřízneme na čtverce a plním povidly.
  3. Vytvarujeme buchty a necháme je ještě 15 minut odpočívat.
  4. Potom spaříme - 10 minut.
  5. Ještě horké potíráme máslem a posypeme grankem.