Čalamáda moc dobrá - s okurkou, paprikou, zelím a mrkví

Od rána čistíme, krájíme, sterilizujeme, abychom měli přes zimu co konzumovat. Dnes přišla na řadu čalamáda ze zeleniny. Zeleninu jsem měla domácí, kupovat jsem musela pouze suroviny na nálev. Pokud máte rádi zavařeninu k obědu, tak si určitě udělejte zásoby na zimu. U nás doma se to spotřebuje hned ze začátku zimy :) Autor: Milka

Přidal:Emília Raganová, 11.8.2017
Kategorie: Zavařeniny
Čalamáda moc dobrá - s okurkou, paprikou, zelím a mrkví

Suroviny

Základ:
2 kgzelí
1 kgokurek
1 kgpapriky
1 kgcibule
0,5 kgmrkve
1 ksfeferonku
Nálev:
3 litryvody
0,8 litruocta
1 bal.DEKO
0,8 litrucukru

Postup přípravy

  1. Zelí nakrájíme na nudličky, košťál vybereme, okurky nakrájíme na kolečka, papriku na proužky, lepší je barevná, hezčí ukáže v pohárech. Cibuli na měsíčky a mrkev nastrouháme na struhadle.
  2. Všechny suroviny smícháme, přidáme posekanou, nebo celou feferonku.
  3. Připravíme si nálev z 3 litrů vody, 0,8 litru octa, 0,8 litru cukru a 1 DEKA, které provaříme, necháme vařit 5 minut a dáme vychladnout.
  4. Vychladlým nálevem zalijeme zeleninu, přikryjeme ji a necháme odstát do druhého dne.
  5. Potom směs dáme do připravených pohárů, netiskneme moc, aby se nám vešel i nálev. Když jsme spotřebovali veškerou zeleninu, dolijeme nálevem ze zelí a uzavřeme láhve. Můžeme sterilizovat. Když začne voda v hrnci vřít, necháme ji bublat 10 minut a vypneme.
  6. Necháme ve vodě dalších 5 minut a vyjmeme. Obrátíme dnem vzhůru, abychom zjistili, zda některá neprotéká, po 5 minutách obrátíme zpět, přikryjeme a necháme do druhého dne vychladnout. Pak už jen označíme a šup do komory :)