Česnekový trhací chlebíček

Potěšte své hosty něčím novým a chutným. Vynikající chlebíček, který nemusíte krájet.

Přidal:admin, 27.1.2016
Kategorie: Moučníky
Česnekový trhací chlebíček

Suroviny

Těsto:
400 gpolohrubá mouka
300 mlpodmáslí
50 grozpuštěné máslo
1 ksvejce
1/2 lžičkysůl
7 gsušené droždí
1 lžičkakr. cukr
olej na potření
Dále budeme potřebovat:
60 gmáslo
8 stroužkůčesnek
2 lžícepetrželka
Na potření:
1 lžícemléko
1 ksžloutek

Postup přípravy

  1. Trochu podmáslí zahřejeme, přidáme droždí a lžičku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do větší misky prosejeme 400 g mouky, přidáme vajíčko, rozpuštěné máslo, sůl, podmáslí, kvásek a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěnu misky. Těsto potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme kynout.
  3. Zatímco těsto kyne, připravíme si směs na potírání chleba. Máslo rozpustíme, přidáme prolisovaný česnek a smažíme na mírném ohni za stálého míchání, dokud česnek nechytí zlatou barvu. Odstraníme z ohně, přidáme nasekanou petrželkou a promícháme.
  4. Těsto rozválíme na tenký plát, který potřeme připravenou česnekovou směsí. Nakrájíme na 6 stejných pásků, které položíme na sebe. Nakrájíme čtverečky, které ukládáme do obdélníkové formy.
  5. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout cca 20 minut. Pak vrch potřeme rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali mléko a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 35-40 minut.
  6. Upečený chlebíček necháme ve formě vychladnout a před podáváním ho můžeme potřít rozpuštěným máslem. Chlebíček trháme, nekrájíme.

Zdroj: Coolinarika