Čokoládová extáze

Sice náročnější koláč na přípravu, ale stojí za to, vyzkoušet ho. Fantastická čokoládová chuť a jeho název odpovídá pocitem při ochutnání.

Přidal:admin, 19.5.2015
Kategorie: Dorty
Čokoládová extáze

Suroviny

Bílé těsto:
150 gpolohrubá mouka
60 gmoučkový cukr
80 gmáslo
1 ksvejce
Čokoládové těsto:
100 ghořká čokoláda
4 ksvejce
100 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
špetkasůl
80 ghladká mouka
2 lžícekakao
Krém:
1 lsmetana ke šlehání
100 ghořká čokoláda
75 gbílá čokoláda
100 gnugátový krém nebo Nutella
6 plátkůželatina
Dále budeme potřebovat:
150 gčokoláda na strouhání
2 lžícemarmeláda na potření

Postup přípravy

  1. Připravíme si formu na pečení o průměru 24 cm a vyložíme ji papírem na pečení.
  2. Mouku smícháme s cukrem a prosejeme ji na pracovní desku. Do středu uděláme důlek, přidáme nakrájené máslo na malé kostičky a vajíčko. Zpracujeme hladké těsto, které vytvarujeme do kuličky a odložíme do lednice na půl hodinu.
  3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, nastavíme funkci dolního a horního ohřevu.
  4. Tmavé těsto:
    Čokoládu nalámeme na menší kusy a rozpustíme ji ve vodní lázni. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Bílka a žloutka oddělíme. Žloutka utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny (můžeme použít i lusk vanilky místo cukru). Postupně přidáváme mírně vychladlou čokoládu a mixujeme.
  5. Mouku smícháme s kakaem a postupně přidáváme do čokoládové hmoty. Bílka vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh a po lžících ho přimícháme do čoko hmoty. Takto připravené těsto navrstvíme na dno formy a pěkně ho uhladíme.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 25 - 30 minut. Upečené těsto vyndáme z trouby i z formy a necháme vychladnout.
  7. Světlé těsto vyndáme z ledničky a na pomoučeném vále ho vyválíme na kruh o průměru 24 cm. Upečeme na obráceném plechu při stejné teplotě 10-15 minut. Upečené vyjmeme a necháme vychladnout.
  8. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat (řídíme se pokyny na obalu). Bílou čokoládu, tmavou čokoládu a nugátovou náterku vložíme do misky - každou samostatně a do každé misky přidáme 100 ml ohřáté smetany. Za stálého míchání necháme rozpustit čokoládu i náterku. Když máme čokoládu i náterku rozpuštěnou, přidáme nabobtnanou želatinu (po 2 plátky do každé misky). Promícháme a spojíme.
  9. Zbylou smetanu ke šlehání vyšleháme v druhé misce do tuhé šlehačky, rozdělíme na 3 části. Do jedné části přidáme bílou čokoládu, do druhé části přidáme hořkou čokoládu a do třetí přidáme nugátovou pomazánku. Spojíme a můžeme vrstvit.
  10. Čokoládové těsto si rozkrojíme 2x vodorovně tak, abychom dostali 3 pláty. Vrstvení v tomto pořadí: světlý korpus - marmeláda - tmavé těsto - krém z bílé čokolády - tmavé těsto - krém z tmavé čokolády - tmavé těsto - nugátový krém. Pěkně uhladíme a odložíme do lednice, nejlépe na celou noc. Vrch ozdobíme čokoládovými hoblinami.

Zdroj: Eatsmarter