Čokoládové tartaletky

Dnes mám něco pro milovníky čokolády, mezi které se hrdě hlásím i já. Křehké linecké košíčky plné jemného čokoládového krému s malým kopečkem pravé šlehačky, to jsou čokoládové tartaletky.

Přidal:admin, 10.11.2015
Kategorie: Moučníky, Chuťovky
Čokoládové tartaletky

Suroviny

Na 9 tartaletek si připravte:
140 gmásla
70 gmoučkového cukru
60 gžloutků (2 - 3 žloutky)
170 ghladké mouky
40 gkakaa
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
Čokoládová náplň:
200 gkvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60 - 70%)
400 gsmetany ke šlehání 30 - 33%
30 gmedu
50 gmásla
dle chuti oblíbený likér (kávový, amaretto, višňový) nebo koření (např. skořice)
1/2 lžičkyrozpustné kávy
+ šlehačka na ozdobu

Postup přípravy

  1. Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku smíchanou s kakaem a solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je  v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé. Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 - 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
  2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 9 tartaletek o průměru 10 cm. Ale klidně použijte jiný rozměr nebo velkou koláčovou formu. Pokud máte formičky s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.
    Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, které použijete.
  3. Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
  4. Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte máslo a med, případně skořici a kávu. Stáhněte z plotny, přisypte čokoládu nasekanou nadrobno a vymíchejte do hladkého, tekutého krému. Dle chuti můžete přidat oblíbený likér. Poté vymixujte tyčovým mixérem. Nechte chvilku odstát, aby směs vychladla a lehce zhoustla, pak nalijte do připravených tartaletek.
  5. Správně by se tyhle tartaletky neměly dávat do lednice, aby čokoládová náplň zůstala krásně vláčná. Stačí je uchovat v chladnější místnosti. Jenže já "cpu" do lednice skoro všechno z obavy, aby se to nezkazilo :) Pokud je dáte do lednice, čokoládová náplň může lehce popraskat, nicméně na chuti jim to nic neubere. Každopádně před servírováním je nechte chvilku při pokojové teplotě a zdobte ušlehanou šlehačkou.

Zdroj: Víkendové pečení