Čokoládové ŽERBO řezy - fotopostup

Oříškové ŽERBO řezy jistě zná každý z vás. Vyzkoušejte si připravit čokoládové ŽERBO řezy.

Přidal:admin, 15.10.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Čokoládové ŽERBO řezy - fotopostup

Suroviny

Těsto:
200 gmáslo
100 gkr. cukr
1 ksžloutek
20 gdroždí
500 mlmléko
1 bal.vanilkový cukr
1 lžičkaprášek do pečiva
1/2 lžičkysůl
400 ghladká mouka
Nádivka:
200 mlsmetana
200 gčokoláda
2 ksvejce
1 ksbílek
2 lžícehladká mouka
3 lžícemléko
Dále budeme potřebovat:
100 ghořká čokoláda
2 lžíceolej

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme čokoládovou nádivku. Smetanu zahřejeme, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháním ji rozpustíme. Přidáme 2 vajíčka, jeden bílek a mixérem vyšleháme do hladké pěny. Mléko a mouku důkladně vymícháme a přidáme k čokoládové hmotě. Promícháme a zakryjeme alobalem. Necháme vychladnout.
  2. Mléko ohřejeme, přidáme droždí a 1 lžičku cukru. Necháme připravit kvásek.
  3. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutek, vanilkový cukr, kvásek a krátce šleháme. Z mouky oddělíme 2 lžíce a přidáme ji spolu s práškem do pečiva do vymícháné máslové hmoty. Vyhneteme hladké těsto, které rozdělíme na 3 stejné díly.
  4. Každou část těsta rozválíme na pomoučené (2 lžíce, které jsme oddělili) pracovní desce do obdélníku (23 x 30 cm). Jeden plát přendáme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem. Navrstvíme 1/2 krému, položíme druhý plát těsta, který propícháme vidličkou, zalijeme druhou polovinou krému a položíme třetí plát těsta.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu.
  6. Vrch upečeného koláče polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali olej. Necháme ztuhnout a ostrým nožem nakrájíme na úhledné řezy.

Zdroj: Coolinarika