Čokoládový dezert s bílkovou pěnou

Klasické ptačí mléko je oblíbeným sladkým dezertem. Čokoládová verze této dobroty s chutí pomerančové kůry a skořice je také famózní.

Přidal:admin, 9.3.2015
Kategorie: Chuťovky
Čokoládový dezert s bílkovou pěnou

Suroviny

Základ:
1000 mlmléko
200 ghořká čokoláda
1 lžičkakakaa
100 gkr. cukr
5 ksžloutku
2 lžícehladká mouka
1 bal.vanilkový cukr
Pěna:
5 ksbílku
1 lžičkakr. cukr
pár kapekcitronová šťáva
špetkasůl
Dále budeme potřebovat:
pomerančová kůra
skořice

Postup přípravy

  1. Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, hladkou moukou a kakaem. Přidáme 100 ml mléka a vymícháme do pěny. Zbylé mléko zahřejeme na ohni, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháním ji rozpustíme. Když máme čokoládu rozpuštěnou, přidáme žloutkovou směs a za stálého míchání spojíme.
  2. Bílky utřeme s cukrem, špetkou soli a citronovou šťávou do tuhé pěny. Do hrnce dáme sevřít vodu. Když vře, odstavíme z ohně a lžící vkládáme hromádky husté pěny. Z obou stran je vaříme cca půl minuty a vyjmeme je.
  3. Do sklenic navrstvíme čokoládový krém a na vrch poklademe bílkové hromádky. Vrch ozdobíme strouhanou pomerančovou kůrou a posypeme skořicí.
  4. Podáváme vychlazené, ale ani horké není špatné. Dobrou chuť!

Zdroj: Citromhab