Čokoládový koláč MRAVENIŠTĚ

Když poprvé připravíte tento skvělý koláč, uvidíte, že se stane hned oblíbeným. Luxusní čokoládová chuť a k tomu oříšky.

Přidal:admin, 26.6.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Čokoládový koláč MRAVENIŠTĚ

Suroviny

Těsto:
300 ghladká mouka
150 gmáslo
4 lžícemoučkový cukr
špetkasůl
1 bal.vanilkový cukr
1 lžičkaprášek do pečiva
1 ksvejce
Náplň:
1/2 lmléko
2 bal.čokoládový pudink
70 gkvalitní hořká čokoláda
7 lžickr. cukr
80 gmáslo
5 lžiccelé jadérka lískových ořechů

Postup přípravy

  1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty, jedno vajíčko a vyhneteme hladké těsto, které zabalíme do fólie a odložíme do lednice na 1 hodinu.
  2. 200 ml mléka si odlijeme do misky, přidáme pudinkové prášky a důkladně je utřeme, abychom neměli hrudky. Zbylé mléko dáme na oheň a přivedeme do varu. Když mléko vře, přidáme kr. cukr a necháme ho rozpustit. Když máme rozpuštěný cukr, přidáme mléko s pudinkem, na kostičky nalámanou čokoládu a uvaříme hustý krém, který odstavíme. Do horkého pudinku přidáme máslo a mícháním ho rozpustíme. Hrnec s pudinkem zakryjeme fólií nebo pokličkou, aby se nevytvořila kůrka a necháme vychladnout.
  3. Lískové ořechy nasekáme na menší kousky.
  4. Vychlazené těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme ho na 2 části. Jednu část rozválíme na velikost plechu (25 x 35 cm). Plech vyložíme papírem a uložíme rozválené těsto, na které navrstvíme čokoládový pudink. Pěkně uhladíme a posypeme ho nasekanými lískovými ořechy. Druhou polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle a posyme vrch.
  5. Takto připravený koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 40 minut při teplotě 180 stupňů. Upečený vyjmeme a necháme vychladnout. Vrch můžeme posypat moučkovým cukrem nebo strouhanou čokoládou. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika