Croissanty s lískooříškovou náplní - FOTOPOSTUP

Křehoučké croissanty plněné lískooříškovou náplní. Mňamka!

Přidal:Mineralka, 15.12.2014
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Croissanty s lískooříškovou náplní - FOTOPOSTUP

Suroviny

Kvasinky:
85 mlmléko
1 lžičkakr. cukr
7 gsušené droždí
Těsto:
500 gpolohrubá mouka
200 mlteplého mléka
2 ksžloutky
50 gkr. cukr
120 gmáslo
1 lžícevanilkový cukr
špetka soli
kůra z pomeranče nebo citronu
Náplň:
75 gmoučkový cukr
60 mlvoda
30 gmáslo
125 gmleté lískové ořechy

Postup přípravy

  1. Mléko si zahřejeme, přidáme cukr a sušené droždí. Jemně promícháme a necháme na teplém místě odstát.
  2. V misce si prosejeme mouku, přidáme špetku soli, 50 g cukru, vanilku a nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru. Dále přidáme žloutky připravený kvásek a hněteme. Doléváme průběžně zbylé teplé mléko střídavě s měkkým máslem, které jsme si nakrájeli na malé kostičky. Těsto má být hladké a nelepí na ruce.
  3. Uhnětené těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. (zdvojnásobí svůj objem).
  4. Připravíme si náplň. Do hrnce si dáme vodu, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme z ohně a přidáme máslo. Když se nám máslo za stálého míchání rozpustilo, přidáme ořechy. Dobře promícháme a necháme vychladnout.
  5. Vykynuté těsto si rozválíme na tenký plát, ze kterého si nakrájíme obdélníčky. Jednu stranu nařízneme a na druhou dáme nádivku. Srolujeme, abychom nařezanou stranu dostali nahoru.
  6. Ukládáme je na papírem vyložený plech. Zakryjeme je fólií nebo utěrkou a necháme je odstát cca půl hodinu.
  7. Potřeme je rozšlehaným vaječným žloutkem a dáme zapéct při teplotě 175 stupňů cca 20-25 minut.
  8. Upečené vyjmeme a necháme vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!