Cukeťák podle Nadi

Je to mňamka, dělávám už dlouho. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:admin, 29.4.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Cukeťák podle Nadi

Suroviny

1000 gcukety
300 glibovolné uzeniny (zde uzený bok a šunka od kosti)
250 ggoudy
4 ksvejce
2 hrnkystrouhanky
6 stroužkůčesneku
1 ksvětí cibuli
1 lžícesušené majoránky
2 hrstěčerstvých bylinek (libeček a petrželová nať)
1 hrnekoleje
1 sáčekkypřícího prášku do pečiva
dle chutisůl, pepř
olej ve spreji (nebo jiný tuk) na vymazání plechu
strouhanka na vysypání plechu

Postup přípravy

  1. Cuketku omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící semínka. Loupat nemusíme. Pak ji nahrubo nastroháme na slzičkovém struhadle, trochu posolíme a necháme vypotit. Přebytečnou vodu vymačkáme a slijeme.
  2. Do mísy dáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu, přidáme všechny ingredience a promícháme. Sýr a cibuli taktéž nahrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme a uzeninu nakrájíme na kostičky. Podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky najemno nasekáme.
  3. Velký pekáč se zvýšeným okrajem vypamažeme tukem nebo vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme strouhankou.
  4. Cuketovou směs pomocí stěrky zarovnáme do plechu a v troubě na 200 st. zapékáme 40 minut. Pak teplotu zvýšíme na 220 a ještě zapékáme dalších 15 min. dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem. Výborné jsou i tzatziky. Cukeťák je výborný i zastudena.

Autor: Naďa I. (Rebeka)