Cuketová pomazánka - zásoby na zimu

Pokud máte spoustu cuket, připravte si zásoby chutné pomazánky na zimu. Cuketovou směs můžete použít na topinky, jako omáčku k masu nebo dokonce i jako dip k lupínkům.

Přidal:admin, 18.8.2016
Kategorie: Zavařeniny, Pomazánky
Cuketová pomazánka - zásoby na zimu

Suroviny

1 kgžlutá cuketa
150 gcibule
100 gkečup
2 lžícerostlinný olej
1 lžíceocet
1 lžičkasůl
1 lžičkakr. cukr
podle chutičesnek

Postup přípravy

  1. Cuketu omyjeme a osušíme. Používejte mladou cuketu, která nemá uvnitř velké jadérka, ale pokud už máte starší a uvnitř najdete velké jadérka, vydlabejte je lžící.
  2. Cuketu nakrájíme na malé kostičky, které dáme do hrnce a vaříme, dokud se cuketa nerozvaří. Pokud nemáte mnoho času, můžete cuketu rozemlít na masovém mlýnku.
  3. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. Přidáme k rozvařené cuketě, osolíme, přidáme cukr a opepříme podle chuti.
  4. Přidáme olej, kečup a na malém ohni ještě dusíme cca 2-3 hodiny. Občas promícháme, aby se cuketa nepřipálila. Doba dušení záleží od cukety, podle toho, kolik vody pustí, proto vařte cuketu do požadované hustoty pomazánky.
  5. Přidáme ocet a dusíme dalších 10 minut. Pak pomazánku odstavíme, naplníme do sklenic a pořádně uzavřeme.
  6. Otočíme vzhůru nohama, zakryjeme dekou a necháme vychladnout. Skladujeme v tmavé, chladné komoře. Dobrou chuť!

Zdroj: Povar