NejRecept.cz Těstoviny Lasagne Cuketové lasagne
Cuketové lasagne
Recept Cuketové lasagne
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   13.1.2016

Cuketové lasagne

Není sice sezóna cukety, ale v obchodě ji určitě dostanete. Lasagne bez těstovin a přitom velmi chutné.

Suroviny
4 ks
mladé pevné cukety

Na masovou směs:

500 g
mletého vepřové plece (nebo mix vepřové + hovězí)
400 g
sekaných rajčat (v plechovce)
200 g
passata di pomodoro (rajčatové pyré)
4 stroužky
česneku
1 ks
cibule
2 ks
malé mrkve
kousek
celeru
1 ks
malá petržel
2 lžíce
oleje
směs sušených nebo čerstvých bylinek (tymián, bazalka, oregáno....)
sůl, pepř

Na bešamel:

2 lžíce
másla
2 lžíce
hladké mouky
250 ml
mléka
špetka
nastrouhaného muškátového oříšku
2 lžičky
citronové šťávy
sůl, bílý mletý pepř
100 g
pecorina
Postup receptu
Vytisknout
  1. Cuketu omyjeme, osušíme a neoloupanou nakrájíme na kolečka (síla 3 - 5 mm). Rozložíme je na tác a z obou stran osolíme. Necháme půl hodiny vypotit. Poté jednotlivá kolečka pečlivě osušíme papírovou utěrkou.
  2. Ve větší pánvi si rozpálíme olej, přihodíme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme kořenovou zeleninu nastrouhanou na slzičkovém struhadle. Rrestujeme cca 5 minut. Pak přidáme mleté maso, které ochutíme bylinkami, utřeným česnekem, solí a pepřem. Opékáme za stálého míchání, dokud maso nezešedne a "nesype se".
  3. Pak přidáme sekaná rajčata i pyré. Na mírném ohni necháme probublávat za občasného míchání půl hodiny.
  4. V kastrůlku si rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalejeme ji mlékem a prošleháme. Přidáme zbytek ingrediencí (kromě pecoruna) a necháme 20 minut za častého míchání provářet.
  5. Zapékací misku vymažeme zlehka olejem a dno vyskládáme kolečky cukety. Lžící rozetřeme polovinu bešamelu, přidáme polovinu masové směsi a urovnáme. Zase poklademe kolečka cukety, a dále postup opakujeme do spotřebování všeho. Končíme cuketou, kterou hustě zasypeme pecorinem. Zapékáme 30 až 40 minut (nezakryté) v troubě na 180 st.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář