Cuketový džem s citronem a zázvorem

Už loni mě zaujal jeden pěkný recept na cuketový džem se zázvorem a letos jsem ho konečně, (i když v mé upravené verzi) vyzkoušela a opravdu vůbec nelituji, je výborný. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 22.8.2016
Kategorie: Zavařeniny
Cuketový džem s citronem a zázvorem

Suroviny

1 kgočištěné cukety
2 ksvelké citrony (šťáva)
30 gčerstvý zázvor (očištěný)
500 gkrystalového cukru
1 bal.želírovací přípravek s pektinem (2: 1)

Postup přípravy

  1. Jako první si (nejlépe hned následující den předem) připravíme poháry. Já to dělám tak, že vyumývané a od vody okapané sklenice ještě vložím do dobře vyhřáté trouby (cca 180 °), kterou ale hned vypnu a poháry v ní nechám vychladnout.
  2. Cukety očistíme (oloupeme, vydlabeme) a nakrájíme na menší kousky. Z citronů vytiskneme šťávu.
  3. Nakrájené cukety, citrónovou šťávu a trochu cukru (2 - 3 lžíce) dáme do hrnce se silným dnem a za stálého míchání pomalu vaříme, dokud cuketa nezměkne.
  4. Těsně před vypnutím přidáme najemno nastrouhaný zázvor. Vypneme, necháme chvilku vychlaadnout, a pak rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou masu. A dále už postupujeme podle návodu na obalu želírovacího přípravku.
  5. Každý želírovací přípravek je jiný, proto VŽDY postupujte podle návodu, který píše výrobce na obalu!
  6. Na závěr (před naléváním do sklenic), můžete do džemu přidat trochu kyseliny citrónové, džem bude hustší.
  7. Hotový horký džem nalijeme do čistých a suchých sklenic a rychle ho (ještě horký) zavíčkujeme. Sklenice naskládáme na plech a vložím do vyhřáté trouby (cca 180 °), kterou ale hned vypnu a poháry v ní nechám vychladnout. Je to něco jako moje obdoba staré techniky, kterou používali naše babičky (horký džem zabalit do deky a nechat vychladnout).
  8. Vychladlý džem odložíme na chladné a tmavé místo.

 

* Poznámka: Tento džem není vhodný pro plnění koláčů a buchet, protože vytéká. Je to spíše džem na natírání, např. vánočního cukroví, do zákusků nebo na chléb. Džem na foto je uvařený ze zelené cukety, pokud dáte žlutou cuketu bude džem barevně ještě více do žluta.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne