Delikátní citrónový dort

Osvěžující citrónový dort. Těsto je připravené ze zakysané smetany, proto je velmi křehké a chuťově famózní.

Přidal:admin, 27.8.2015
Kategorie: Dorty
Delikátní citrónový dort

Suroviny

Budeme potřebovat:
250 gzakysaná smetana
110 gmáslo
1 lžičkajedlá soda
2 šálkyhladká mouka
1,5 kscitron
1 šálekkr. cukr
1 ksžloutek
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Zakysanou smetanu smícháme s jedlou sodou, přidáme rozpuštěné máslo a utřeme do hladka. Po malých dávkách přidáme mouku a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Zpracované těsto rozdělíme na 2 části.
  2. Citrony nakrájíme na menší plátky is kůrou a pomocí kuchyňského mixéru jejich rozmixujeme na kaši. Přidáme šálek cukru.
  3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si kulatou formu na pečení, kterou vymažeme tukem.
  4. Jednu část těsta rozválíme do požadované velikosti formy. Umístíme ho na dno formy. Rozmixovanou citronovou hmotu navrstvíme na těsto a na vrch umístíme druhou část rozváleného těsta.
  5. Vrch potřeme rozšlehaným žloutkem, propícháme vidličkou a dáme péct. Pečeme cca půl hodinu. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Ok