Delikátní vanilkový koláč

Vynikající vanilkový koláč, který máte připravený za pár minut. Vložíte do trouby a pečete - do hodinky je koláček upečený a podáváme. Dobrou chuť!

Přidal:admin, 21.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Delikátní vanilkový koláč

Suroviny

Budeme potřebovat:
4 ksvejce
125 gmáslo
500 mlteplé mléko
115 gpolohrubá mouka
150 gkr. cukr
1 lžičkavanilkový extrakt
1 lžícevoda
špetkasůl

Postup přípravy

  1. Bílka a žloutka oddělíme. Bílka vyšleháme se špetkou soli do tuhé pěny.
  2. Žloutka vyšleháme s cukrem, vanilkou a lžící vody do pěny.
  3. Máslo utřeme mixérem do pěny a přidáme žloutkovou hmotu. Znovu vymixujeme a postupně přidáváme mouku. Přilijeme polovinu teplého mléka a důkladně vymícháme. Do dobře promíchané hmoty přidáme druhou polovinu mléka a znovu vymixujeme.
  4. Takto připravenou žloutkovou hmotu jemně vmícháme k rozšlehanému sněhu z bílků a spojíme.
  5. Připravíme si formu na pečení o velikosti 20 x 20 cm, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou. Navrstvíme těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 175 stupňů 40 - 60 minut (záleží od trouby). Koláč sledujeme a když vidíme, že vrch je upečený a střed se jemně třese, troubu vypneme, koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
  6. Na vrch můžeme upéct plát lineckého těsta nebo listového těsta.
  7. Vrch posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Vk