Dobošové řezy

Řezy jsou poměrně jednoduché, jsou to vlastně piškotové pláty promazané čokoládovým krémem a polité polevou.

Přidal:admin, 2.11.2015
Kategorie: Moučníky
Dobošové řezy

Suroviny

Těsto:
6 ksžloutků
150 gmoučkového cukru
6 ksbílků
120 ghladké mouky
Čokoládový krém:
500 mlmléka
2 ksžloutky
2 bal.vanilkové pudingy
150 gcukru krupice
200 ghořké čokolády min. 50%
250 gmásla
Čokoládová poleva:
200 ghořké čokolády min.50%
150-200 gsmetany ke šlehání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 210-220 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
  2. Žloutky s třetinou cukru vyšlehejte do pěny. Zbývající cukr vyšlehejte s bílky na tuhý sníh. Nejprve šlehejte na nízké otáčky, až se utvoří lehká pěna, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum. Část sněhu přidejte do žloutků a promíchejte, pak střídavě přidávejte prosátou mouku a zbylý sníh. Těsto rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozetřete po celé ploše.
  3. Pečte jeden po druhém, jen pár minut, pečlivě hlídejte. Po upečení ihned stáhněte i s papírem z plechu, aby se pláty nevysušily. Nechte zcela vychladnout, pak sloupněte papír.
  4. Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr. Přelijte do mísy a zakryjte folií, kterou položte přímo na horký puding. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  5. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a za občasného míchání nechte vychladnout. Puding vyšlehejte a postupně přidávejte změklé máslo nakrájené na kostky. Nakonec přilijte vychladlou čokoládu a dobře zašlehejte. Podle chuti můžete přisladit.
  6. Oba piškotové pláty rozřízněte na třetiny, vznikne Vám tak šest dílů. Jednotlivé díly promažte čokoládový krémem, část krému si nechte stranou na později na pomazání celého řezu z venku. Okraje nebudou přesně pasovat na sebe a nebudou úplně zarovnané. Ale to vůbec nevadí, po ztuhnutí se seřízne vše do roviny. Horní plát nepomazávejte, ale přikryjte kouskem pečícího papíru. Položte na něj prkénko nebo tácek a kilo mouky nebo cukru. Řezy je dobré na pár hodin takto zatížit.
  7. Po pár hodinách tuhnutí řezy po stranách zařízněte do roviny a pomažte boky i vršek zbylým čokoládovým krémem. Dejte opět ztuhnout do lednice.
  8. Smetanu dejte do rendlíku a zahřejte na mírném ohni. Stáhněte z kamen a vsypte nasekanou čokoládu. Míchejte tak dlouho, až se vytvoří hladká emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout a částečně zhoustnout. Řezy položte na mřížku a rovnoměrně polijte čokoládovou polevou. Po stranách můžete uhladit nožem. Poleva by při nalévání na moučník měla být vždy studená.
  9. Ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem z odřezků udělala kuličky a obalila v mletých piškotech. Řezy je dobré nechat před servírováním alespoň den rozležet.

Zdroj: Víkendové pečení