Dokonalý šlehačkový štrůdl (tvarohový a jablečný)

Vynikající těsto, které jsem hned po přečtení surovin musela vyzkoušet. Je opravdu velmi jemné a pracuje se s ním skvěle. Určitě příště udělám i makovou nádivku s višněmi, tentokrát jsem dělala pouze jablečnou s rozinkami a skořicí a tvarohovou s rozinkami. Autor: Mineralka

Přidal:Mineralka, 12.10.2017
Kategorie: Moučníky
Dokonalý šlehačkový štrůdl (tvarohový a jablečný)

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
200 mlsmetana ke šlehání
2 ksvejce
2 PLocet
špetkasůl
Náplň:
tvarohová s rozinkami
jablečná s rozinkami a skořicí
Na potření:
máslo a trochu rumu

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme nádivky. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr podle chuti, skořicový cukr, hrst rozinek a promícháme. Odložíme stranou. V druhé misce utřeme tvaroh s cukrem a trochu také přidáme hrst rozinek.
  2. Ze všech surovin na těsto vypracujeme kuličku, kterou rozdělíme na tři části.
  3. Každou část rozválíme na plát. Do středu navrstvíme náplň a kraje nakrájíme na proužky. Ty střídavě překládáme do středu, abychom vytvořili krásný závin.
  4. Závin opatrně přeneseme na plech, vrch potřeme máslem, do kterého jsme přidali trochu rumu a dáme péct.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů dozlatova. Čas sledujeme, každá trouba peče jinak. Ještě i po upečení vrch potřeme máslem s rumem.
  6. Před podáváním vrch posypeme moučkovým cukrem.