Domácí chléb bez hnětení

Domácí pečivo je to NEJ, co si můžete dát k snídani. Křupavá kůrka, jemné a nadýchané vnitřek. Mňam!

Přidal:admin, 27.4.2015
Kategorie: Moučníky
Domácí chléb bez hnětení

Suroviny

Potřebujeme (1 hrnek = 250 ml):
3 hrnkyhladké mouky
1/2 bal.sušeného droždí
1 lžíceocta
2 lžičkysoli
1 lžičkamletého kmínu
1 lžičkacelé kmínu
1,5 hrnkuvody

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme mouku smíchanou se sušeným droždím a přimícháme ostatní ingredience včetně vody a to co chceme přidat jestliže chceme zpestřit tento původní recept a promícháme vařečkou, přidáme vodu a zase promícháme.
  2. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12 hodin (mícháme večer a druhý den ráno chlebíček upečeme).
  3. Ráno po vykynutí si chlebíček opět vařečkou promícháme (nelekněte se těsto má být řídké) jako kdybychom ho balili na "všechny světové strany" posypeme trochou mouky a necháme ještě 30 minut kynout pod utěrkou.
  4. Mezitím si zapneme troubu na 250 stupňů a dáme do ní mísu i s víčkem, ve které budeme chlebíček péct a nahřejeme súšasne tak 30 minut.
  5. Po půl hodině vylijeme těsto do předehřátého pekáče, zavřeme a pečeme při 250 stupních tak 30 minut.
  6. Pak sundáme víko, chlebíček potřeme vodou a posypeme kmínem nebo semínky nebo hrubou solí a necháme ještě péct 15-20 minut, ale teplotu už stáhneme tak na 200-220 (samozřejmě teploty závisí od konkrétní trouby, kterou máme , takže třeba sledovat).
  7. Upečený chlebíček vyjmeme z trouby na mřížku a necháme vychladnout. Dobrou chuť!

* TIP: můžeme přidat opraženou cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky nebo olivy - každý podle vlastní chuti.

Zdroj: Pečené, varené s Ivou