Domácí chléb jako peříčko

Křupavá kůrka, uvnitř měkoučká pavučinka. Vůně domácího pečiva je k nezaplacení.

Přidal:admin, 26.3.2016
Kategorie: Pečivo
Domácí chléb jako peříčko

Suroviny

700 ghladká mouka
550 mlvlažná voda
1 lžičkakr. cukr
2 lžičkysůl
10 gsušené droždí

Postup přípravy

  1. Suroviny, které by se měly najít v každé domácnosti. Pokud nemáte doma sušené, ale čerstvé droždí nezoufejte. Namísto 10 g sušeného droždí použijte 40 g čerstvého.
  2. 100 ml vody ohřejeme, přidáme lžičku cukru a vysypeme sušené droždí (nebo rozdrobíme čerstvé). Necháme odstát, aby vzešel kvásek.
  3. Mouku a sůl prosejeme přes jemné síto, přidáme zbylou vodu, kvásek a zpracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto necháme kynout zakryté utěrkou 1 až 1,5 hodiny.
  4. Na pracovní desku vykynuté těsto přendáme - zpracujeme do oválu a kraje přeložíme směrem do středu. Bochník přendáme na vymazaný plech nebo do vymazané formy a necháme stát ještě půl hodiny. Po půl hodině na povrchu uděláme ostrým nožem pár řezů.
  5. Do dolní části trouby (trouba vyhřátá na 200 stupňů) vložíme pekáč s vroucí vodou a vložíme i chlebíček. Pečeme 10 minut, pak vodu vyjmeme a pečeme dalších 20 minut. Upečený chlebíček necháme vychladnout na mřížce.

Zdroj: Coolinarika