Domácí fondánová poleva

Připravte si domácí polevu na zákusky a dorty. Výborná poleva ze tří ingrediencí. Pokud chcete nějakou barevnou, stači přidat potravinářské barvivo.

Přidal:Martina1978, 9.3.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Domácí fondánová poleva

Suroviny

Ingredience:
250 gkr. cukr
130 mlvoda
1 lžičkaocet 20 procentní

Postup přípravy

  1. Do kastrolu nalijeme vodu a ocet, přisypeme krystalový cukr. Vše přivedeme do varu, pak plamen stáhneme a ještě 10 minut vaříme na mírném ohni. Po deseti minutách se nám vytvoří cukrový sirup.
  2. Uvařený sirup přelijeme do studené mísy a za občasného míchání necháme mírně vychladnout.
  3. Po 5-6 minutách míchání se postupně změní barva sirupu na bílou a hmota začne tuhnout. Ještě stále to za občasného míchání promícháváme.
  4. Po dalších 5-6 minutách dosáhneme požadovanou konzistenci.
  5. Podle potřeby můžeme přidat potravinářskou barvu a natřeme na dort. Tato poleva vystačí na dort s průměrem 24 cm. Hmota na dortu ztuhne za méně než 1 hodinu. Pokud potřebujeme více polevy, uděláme to z dávky 500 g cukru, 250 ml vody a 1 lžičky octa. V tomto případě vaříme 15 minut.

Zdroj: Citromhab