Domácí kuřecí šunka s kapií

Pokud máte doma šunkovar a ještě jste ho nevyužili, určitě to změňte. Jednoduchá a přitom tak chutná, hlavně domácí a bez zbytečných přidaných konzervačních látek. Samozřejmě, přidal jsem i rychlosůl, někdy jsem dělával i bez rýchlosoli, ale tato nám doma chutná více. Hlavně vím, že obsahuje kuřecí prsa, žádné chrupavky, kosti a jiné ..... Autor: IvanK.

Přidal:IvanK, 12.9.2017
Kategorie: Chuťovky, Velikonoce, Hlavní jídla
Domácí kuřecí šunka s kapií

Suroviny

3/4 kgkuřecí prsa nakrájená na kostičky
1/4 kgvykostěné kuřecí stehno bez kůže
1 PLrychlosůl
1 KLcukr
1 PLželatina v prášku
1 dlvoda
1 ksčerstvá kapie

Postup přípravy

  1. Pokud ji jednou vyzkoušíte, už si nikdy v obchodě žádnou jinou šunku nekoupíte.
  2. Kuřecí maso nakrájíme na kostky a řádně rozklepeme paličkou na kašovitou masu.
  3. Přidáme polévkovou lžíci rýchlosoli, kávovou lžičku cukru, polévkovou lžíci práškové želatiny, deci vody a nadrobno nasekanou kapii.
  4. Vše řádně promícháme, naplníme do mikrotenového sáčku, vytlačíme vzduch, vložíme do šunkovaru, ten uzavřeme a uschováme den-dva v chladničce.
  5. Šunku pomalu vaříme v hrnci s vodou 2 hodiny při teplotě 75-80 ° C (hodinu trvá, dokud maso v šunkovaru dosáhne správnou teplotu).
  6. Po uvaření šunku i se sáčkem vybereme ze šunkovaru, vylijeme vodu, zchladíme v nádobě se studenou vodou a odložíme do lednice, kde by měla ještě půl dne "zrát". Z 1 kg masa získáme 800 g kvalitní domácí šunky. Celkové náklady nepřesáhnou 150 Kč. Dobrou chuť!