Domácí mascarpone - 1,5 l smetany = 1,1 kg mascarpone
Mascarpone se požívá při pečení různých dezertů. V obchodech je docela drahé, proto jeho domácí výroba se vyplatí.
Suroviny
Budeme potřebovat:1,5 lsmetana ke šlehání (min. 30%)
3 lžícecitronová šťáva
Postup přípravy
- Na přípravu domácího mascarpone si připravíme cedník a několik tkaných hadříků.
- Smetanu ohřejeme na mírném ohni (cca 80 stupňů) - dáváme pozor, smetana nám nesmí vřít. Pro začátečníky použiji vodní lázeň. Přidáme citronovou šťávu a chvíli ohříváme - cca 10 minut.
- Následně smetanu odstavíme a necháme mírně vychladnout (cca půl hodinu). Při chladnutí vidíme, jak smetana tuhne.
- Připravíme si cedník, který vyložíme několika vrstvami tkaniny a pomalu tam vylijeme připravenou smetanu. Tkaninu pořádně zavážeme.
- Cedník položíme na misku a odložíme do lednice na minimálně 24 hodin. Doporučuje se nechat mascarpone zrát 3 dny v chladničce.
Zdroj: Povar