Domácí máslo ze sladké a zakysané smetany

Už jste někdy zkoušeli připravit domácí máslo? Pokud ne, vyzkoušejte máslíčko ze zakysané a sladké smetany, které je tak jednoduché na přípravu, že ho zvládne i začínající pekařka/kuchařka.

Přidal:admin, 4.2.2016
Kategorie: Tipy a triky, Chuťovky
Domácí máslo ze sladké a zakysané smetany

Suroviny

500 mlsladká smetana
300 mlzakysaná smetana
2 gsůl (nemusí být)

Postup přípravy

  1. Z uvedených surovin připravíte máslo o hmotnosti 250 - 300 g. Obě smetany musí být co nejchladnější, proto je vyjmeme z ledničky až těsně před šleháním.
  2. Vodu dáme vařit a následně ji necháme vychladnout na maximálně 10 stupňů.
  3. Ve větší misce smícháme sladkou a zakysanou smetanu. Mícháme mixérem na střední rychlosti, dokud se smetana nesrazí (začne se oddělovat tuk od kapaliny - trvá to cca 20 minut, buďte trpělivý :) a pokud se vám přehřívá mixér, dejte si přestávku po 10 minutách).
  4. To co se začalo oddělovat od kapaliny přendáme do druhé misky a pořádně to připravenou vodou plákáme (mácháme) - pomáháme si vařečkou. Myjeme vodou, dokud nebude voda čistá.
  5. Pokud budeme mýt naposled, přidáme i sůl, pokud máte rádi slanější máslo, pokud ne, sůl nepřidáváme. Sůl dodává máslu i obrannou schopnost vůči plísni, proto vydrží v chladničce mnohem déle.
  6. Zůstane nám čistá hrudka másla, kterou skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladničce.

Zdroj: Coolinarika