Domácí pařené buchty

Nabízím vám dva různé způsoby přípravy pařených buchet z jednoho těsta. První buchty jsou provedeny v parním hrnci (vynikající věcička) a druhé starodávným způsobem, který mě naučila moje babička ... Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 5.5.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Domácí pařené buchty

Suroviny

Těsto:
1 ksvejce
100 mloleje
500-550 mlmléka
3 lžícecukru
1 lžičkasoli
1 kgpolohrubé mouky
42 gdroždí (1 kostka)
Dále budeme potřebovat:
hustý džem na plnění
rozpuštěné máslo na polití buchet na talíři
olej na natírání buchet i nádob
cukr, kakao, mák nebo ořechy na posypání na talíři

Postup přípravy

  1. Těsto jsem si udělala v domácí pekárně. Pokud ho budete dělat ručně, ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí si udělejte kvásek a spracujte si polotuhé, ale měkké těsto. Část mléka v receptu můžete klidně nahradit vodou. Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučeném vále na cca 45x45cm, rádýlkem rozdělím na 6 stejně širokých pásů a pak každý pás na 6 částí (36 čtverců). Na každý dám za lžičku hustého džemu (já dávám i kolečko banánu), zabalím do buchtičky, nechám asi 30 min. podkynout a pak je pařím. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem a posypu kakaem, mákem nebo ořechy a pocukrujeme.
  2. První způsob napařování: Do parního hrnce dám vodu (postupujte podle návodu k vašemu hrnci). Dvě napařovací misky pořádně ponatírám olejem (stěny i děrované dno), do každé nádoby dám max. 7 buchet tak, aby se navzájem nedotýkaly, a každou zvlášť dobře ponatírám ze všech stran, i svrchu olejem, aby se nepřilepily k sobě. Postavím obě misky na sebe a spaříme 18-20min. Mám parní hrnec Tefal, s jinými hrnci nemám zkušenosti.
  3. Druhý způsob napařování: Je trochu netradiční, mám ho od mé babičky, která takto buchty paří (vařila, dusila?) celý život. Takže buchty naskládáme do vymazané hluboké teflonové pánve, tak aby se navzájem nedotýkaly, každou zvlášť dobře pomastíme i svrchu, podlijeme asi 100ml vody, přikryji pokličkou tak, aby neunikalo mnoho páry a dám na sporák pořádně rozevřít, pak stáhnu plyn (ne zcela) a spaříme cca 10 min. Veškerá voda by měla vyvřít a buchty by měly být odspodu trochu připečené (křupavé) pokud se vám připečou víc, nevadí. Je třeba si to otestovat na svém sporáku, já mám plynový a docela dobře se mi to dělá. Babka je dělávala v tak nízkém hrnci na starém sporáku, ve kterém se topilo dřevem. Častokrát kombinuji oba způsoby paření, část buchet dám dělat do parního hrnce a zbytek udělám na pánvi.
  4. Z těsta uděláte 36 buchet. Pokud si myslíte že je to hodně, můžete si udělat poloviční dávku z 500 g mouky. Vajíčko dejte celé a množství mléka si přiměřeně upravte.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne