Domácí pirohy ze špaldové mouky

Zdravější varianta - domácí pirohy ze špaldové mouky. Plněné povidly, tvarohem nebo bramborami. Dobrou chuť!

Přidal:Karambola, 6.3.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Domácí pirohy ze špaldové mouky

Suroviny

Budeme potřebovat:
1 kgšpaldová mouka
2 ksvejce
1 ksbílek
1 lžičkasůl
voda
Tvarohová náplň:
250 gtvaroh
1 ksžloutek
1/2 lžičkysůl
Bramborová nádivka:
5 ksmenší brambory
1 lžičkamletá červená paprika
1 kscibule
1 lžícemáslo
1 lžičkasůl
Dále budeme potřebovat:
povidla
150 gmáslo

Postup přípravy

  1. Tvarohová náplň: Tvaroh utřeme se žloutkem. Přidáme sůl a důkladně vidličkou zpracujeme.
  2. Bramborová nádivka: Brambory uvaříme v osolené vodě. Máslo necháme rozpustit na pánvi, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Uvařené brambory přecedíme a připravíme z nich bramborovou kaši. Přidáme osmaženou cibulku, mletou červenou papriku a osolíme.
  3. Pokud máte v oblibě sladké pirohy, použijeme jako nádivku povidla.
  4. Těsto: špaldovou mouku smícháme se solí, přidáme 2 vajíčka a 1 bílko. Postupně přiléváme vodu a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto by mělo byt hladké a měkké. Ze zpracovaného těsta krájíme kousky, které na pracovní desce rozválíme na tloušťku cca 1 - 3 mm. Pomocí formičky vykrajujeme kolečka, které naplníme nádivkou a spojujeme je. Do hrnce dáme sevřít vodu, přidáme sůl. Do vroucí vody vkládáme pirohy - počkáme dokud vyjdou na povrch a vaříme cca 10 - 15 minut. Přecedíme přes sítko a před podáváním zalijeme zpěněným máslem. Dobrou chuť!