Domácí pletýnky posypané mákem

Pochutnali jsme si. Snídaně byly konečně jako za starých časů s domácím pečivem, máslíčkem a medem. K tomu kafíčko a čajíček. Autor: Mineralka

Přidal:Mineralka, 8.3.2016
Kategorie: Pečivo
Domácí pletýnky posypané mákem

Suroviny

Potřebujeme:
1 kghl. mouky
3 hrnkyhl. mouky
2 hrnkyhrubá mouka
2 kostkydroždí
1 ksvejce
3 hrstikr. cukr
1 hrstsoli
2 kopcovité vařečky sádla
2 naběračky mléka
teplá voda podle potřeby
Dále budeme potřebovat:
vejce na potření
mák na posypání

Postup přípravy

  1. Mouky prosejeme přes jemné síto do misky, přidáme vejce, cukr, sůl a sádlo. V teplém a oslazeném mléce rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Nakonec ho přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme těsto. Postupně přiléváme teplou vodu - podle potřeby.
  2. Vypracujeme vláčné těsto - dá to dost práce, protože je toho hodně, ale když chcete chutné domáci pečivo tak pšt a cico makej :). Necháme kynout hodinu zakryté utěrkou na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné části a ty ještě na další 4 části, ze kterých vyválíme hada. Z hada upleteme pletýnky, které ukládáme na plech.
  3. Necháme chvíli kynout a potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem, případně kmínem nebo různými semínky.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 25 minut.
  5. Pochutnali jsme si. Snídaně byly konečně jako za starých časů s domácím pečivem, máslíčkem a medem. K tomu kafíčko a čajíček.