Dort Twilight s chutí cappuccina

Pro milovníky dobré kávy a čokoládové chuti. Vypadá fantasticky a stejně dobře i chutná. Mňamka!

Přidal:Loo, 5.3.2015
Kategorie: Dorty
Dort Twilight s chutí cappuccina

Suroviny

Piškotové těsto:
3 ksvejce
2 lžicepolohroubé mouky (kopcovité lžice)
1 lžicekakaa
4 lžicekr. cukru
1 lžičkavanilkového cukru
1/2 lžičkyprášku do pečiva
špetka solido bílku
Punč:
1/2 šálkyslazené kávy s amarettem, rumem, nebo koňakem
Krém "Straciatella":
150 ghořké čokolády
1/2 litrušlehačky (30%)
2 lžicekr. cukru
2 lžiceželatiny
1/2 šálkyhorké vody
Krém "Cappuccino":
1/2 litrušlehačky (30 procent)
7 lžičpráškového cappuccina podle chuti (např. čokoláda)
3 lžicekr. cukru
2 lžiceželatiny
1/2 šálkyhorké vody
Kávové želé:
0,8 lsilné slazené kávy
1 sklenkaamaretta nebo rumu
5 lžičekželatiny
Krém na dekoraci - "špičky":
200 mlsmetany ke šlehání 30%
2 lžicepráškového cappuccina
1 lžicemoučkového cukru
1 lžičkaželatiny
4 lžicehorké vody
Dále budeme potřebovat:
12 kshotových ořechových kuliček

Postup přípravy

  1. Piškotové těsto:
    Oddělíme žloutky a bílka. Do bílku přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a vanilkový cukr, míchame asi minutu, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva a kakao.
  2. Formu na pečení (24x24 cm) vysteleme papírem, vylijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut.
  3. Krém "Straciatella":
    Čokoládu nastrouháme na strouhadle na hrubší kousky.
    Šlehačku s cukrem vyšleháme do polotuha. V druhé nádobě rozmíchame želatinu v horké vodě, necháme vychladit na izbovou teplotu. Přidáme 2 lžice šlehačky, důkladně promíchame, želatinovou směs vylijeme do šlehačky a při nejvyšších otáčkach vyšleháme do tuha. Hned přidáme nastrouhanou čokoládu, rozmíchame už jen vařečkou.
  4. Vychládle těsto polijeme punčem, navrstvíme straciatellový krém a odložíme do ledničky.
  5. Krém Cappuccino:
    Šlehačku s cukrem vyšleháme do polotuha, přidáme cappuccino, vyšleháme na nejvyšší rychlosti, ale jen dokud se káva (cappucino) nerozpustí. V druhé nádobě rozmíchame želatinu v horké vodě, necháme vychladit na izbovou teplotu. Přidáme 2 lžice cappuccinové šlehačky, důkladně promíchame, želatinovou směs vylijeme do šlehačky a při nejvyšších otáčkach vyšleháme do tuha.
  6. Krém natřeme na straciatellový krém, vyhladíme pomocí cukrárenské škrabky. Odložíme do lednice.
  7. Kávové želé:
    Do horké oslazené kávy vmíchame želatinu, necháme vychladnout, přidáme alkohol a promíchame.
    Když začína kávová směs jemně tuhnou, opatrně ji nalijeme na cappuccinový krém. Koláč odložíme do lednice.
  8. Krém na dekoraci:
    Šlehačku s cukrem vyšleháme do polotuha, přidáme cappuccino, vyšleháme na nejvyšší rychlosti, ale jen dokud se káva (cappucino) nerozpustí. V druhé nádobě rozmíchame želatinu v horké vodě, necháme vychladit na izbovou teplotu. Přidáme 2 lžice cappuccinové šlehačky, důkladně promíchame, želatinovou směs vylijeme do šlehačky a při nejvyšších otáčkach vyšleháme do tuha. Krém přeložíme do cukrárenského sáčku a na vrch koláče uděláme 12 špiček z krému. Navrch každé špičky položíme ořechovou kuličku.

Zdroj: Zcukrempudrem