Dýňové muffiny s čokoládou

Dýňové muffiny s čokoládou. Autor: sonizna

Přidal:sonizna, 11.3.2016
Kategorie: Moučníky
Dýňové muffiny s čokoládou

Suroviny

Tekuté ingredience:
1 ksvejce
1/4 lžičkyvanilkový extrakt
290 mlolej rostlinný
Suché ingredience:
75 gcukr moučka
100 gmouka polohrubá
1/4 lžičkysoda
1/4 lžičkykypřící prášek
1/4 lžičkyskořice
1 špetkasůl
Na dokončení:
120 gdýňové pyré
5 lžicčokoládové vločky

Postup přípravy

  1. V jedné misce smícháme suché ingredience – nejprve smícháme mouku s kypřícím práškem a sodou, poté do směsi přidáme cukr, skořici a sůl. Kdybyste někdy váhali, kterou mouku použít, pamatujte si jednoduché pravidlo našich babiček: hladká mouka je na smažení, polohrubá na pečení a hrubá na vaření.
  2. V druhé misce smícháme tekuté ingredience – vejce, olej a vanilkový extrakt. Vanilkový extrakt muffiny krásně provoní, takže ho tam určitě přidejte. V kombinaci se skořicí získáme takovou předčasnou vůni Vánoc.
  3. Nyní můžeme obě složky smíchat. Získáme hladké těsto, do kterého vmícháme dýňové pyré. Dýňové pyré připravíme tak, že dýni nakrájíme na kousky a uvaříme nebo upečeme v troubě doměkka. Poté dýni už jen rozmixujeme na kaši. Dýňové pyré vmícháme do těsta až po vychlazení.
  4. Teď už přidáme do směsi čokoládové vločky – já jsem použila čokoládové vločky již připravené na pečení, ale postačí nám obyčejná tabulka čokolády, kterou si nakrájíme nožem na kousky. Vřele doporučuji použít hořkou čokoládu – její chuť se skvěle doplňuje se sladkostí dýně a získáme úžasnou chuť.
  5. Už jsme skoro v cíli – stačí jen nalít těsto do formiček na muffiny. Formičky naplňujeme do 2/3 výšky – muffinky nám pečením nádherně vystoupají. Kdo chce, může muffiny posypat ještě shora čokoládovými vločkami.
  6. Pečeme 20 minut na 200 °C. Po vychlazení můžeme podávat.