Džem z melounové slupky

Máte rádi červený meloun? Vyzkoušejte si ze slupky připravit vynikající džem. Zužitkujete tak 99% celého melounu. Autor: IvanK

Přidal:IvanK, 28.6.2016
Kategorie: Zavařeniny
Džem z melounové slupky

Suroviny

1 kgslupka z červeného melounu
1 kgželírovací cukr
2 dljablečný ocet
1 balíčekvanilkový cukr
2,5 lvoda
1 kscitron

Postup přípravy

  1. Melounové slupky zbavíme tmavozeleného okraje, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do hrnce. Džem je chutnější, když na slupkách bude i trochu červené části melounu.
  2. Přidáme 2 litry vody, 2 deci jablečného octa a pomalu vaříme 2 hodiny.
  3. Po uvaření slijeme, propláchneme studenou vodou, přidáme kilo želírovacího cukru, půl litru vody, citronovou kůru, šťávu z 1 citronu a vaříme dokud džem nezhoustne. Můžeme rozmixovat celé nebo jenom část dýňových kousků na kaši.
  4. Horký džem naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme na 5 minut dnem vzhůru. Sklenice pak zabalíme na půl dne do deky nebo utěrky.