Extra čokoládový dort

Nadýchané těsto ze zakysané smetany, fenomenální krém z kvalitní čokolády s pomerančem a fantastická čokoládová poleva.

Přidal:admin, 16.9.2015
Kategorie: Dorty
Extra čokoládový dort

Suroviny

Těsto:
165 gpolohrubá mouka
1/2 lžičkyjedlá soda
1/2 lžičkyprášek do pečiva
60 gkakao
215 gmoučkový cukr
165 grozpuštěné máslo
2 ksvejce
325 mlzakysaná smetana
Krém:
1 bal.čokoládový pudink
500 mlmléko
100 gkvalitní čokoláda s pomerančem (Lindt)
250 mlsmetana ke šlehání
3 plátkyželatina
Glazura:
100 gkvalitní čokoláda s pomerančem (Lindt)
150 mlsmetana ke šlehání
oříšky na ozdobu

Postup přípravy

  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 26 cm. Dno vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao dáme do misky, přidáme rozpuštěné máslo, vidličkou rozšlehané vajíčka a zakysanou smetanu. Utřeme hladkou hmotu, kterou navrstvíme do formy, pěkně uhladíme a pečeme cca 20 minut.
  3. Upečené těsto vyjmeme z trouby, ale z formy ho vyjmeme až když vychladne. Opatrně překrojíme na polovinu.
  4. V mléce rozpustíme cukr, přidáme pudinkový prášek a klasicky uvaříme hustý pudink. Odstavíme a do horkého přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme a necháme vychladnout. Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky, přidáme nabobtnanou želatinu a krátce mixérem prošleháme. Do čokolády přimícháme šlehačku se želatinou a krém navrstvíme na jeden plát těsta. Pěkně uhladíme a položíme druhý plát těsta. Odložíme do lednice na půl hodinu.
  5. Smetanu ohřejeme (ale nevaříme!), odstavíme z ohně a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme a necháme 5 minut odstát, aby glazura mírně vychladla. Navrstvíme na vrch a pěkně uhladíme. Posypeme nasekanými oříšky a necháme ztuhnout. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika