Mouku prosejeme přes síto spolu s kakaem. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a mixérem spojíme. Přidáme cukr, vajíčko, špetku soli a 2 lžíce vody. Vyhneteme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny odpočívat v ledničce.
Na přípravu náplně musíme dbát na to, aby všechny suroviny byly pokojové teploty. Smetanový sýr utřeme s moučkovým cukrem, přidáme vanilku. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a necháme mírně vychladnout. Tenkým proudem ji přidáme k smetanovým sýru a za stálého mixování spojíme. Přidáme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vyšleháme. Přidáme rum a znovu promícháme.
Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 26 cm a vyložíme ji papírem na pečení.
Těsto rozválíme do požadované velikosti formy a kraje ořízneme. Z odřezků vytvoříme mřížku. Na těsto navrstvíme připravený krém a uložíme nakrájené těsto do tvaru mřížky.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 175 stupňů 35 - 40 minut. Po uplynutí doby troubu vypneme a necháme koláč ještě 10 minut uvnitř. Troubu během pečení neotevíráme!
Následně koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Vrch ozdobíme moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť!
Mohu místo smetanového sýru použít tvaroh?