Famózní zaječí dort

Mrkvový dort s tvarohovou náplní. V pozadí cítit chuť pomerančové kůry. Kdo by byl řekl, že mrkev v tomto dortu ani necítit ?! Výborná pochoutka!

Přidal:Martina1978, 14.3.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Famózní zaječí dort

Suroviny

Těsto:
150 gmrkve
1 kszelené jablko
50 gnasekaných vlašských ořechů
50 ghnědého cukru
2vejce
vanilka
nastrouhaná kůra z jednoho velkého pomeranče
2 lžícecelozrnné mouky
1 lžičkaprášku do pečiva
Náplň:
1 ksvejce
90 gmoučkového cukru
kůra z jednoho pomeranče
400 gčerstvého sýra nebo tvarohu
1 baleníželatiny v prášku
4 lžícepomerančového džusu
Na ozdobení:
smetana ke šlehání

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Mrkev a jablko nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nasekané vlašské ořechy a dobře promícháme. Vejce vyšleháme s hnědým cukrem do pěny, přidáme vanilku, pomerančovou kůru a smícháme s první směsí. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
    Takto připravené těsto vylijeme do dortové formy, kterou si vyložíme papírem. Pečeme při 180 stupňů něco více než půl hodinu. Upečené a vychladlé těsto rozkrojíme na dvě poloviny.
  2. Náplň:
    Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme pomerančovou kůru a postupně přidáváme sýr nebo tvaroh. Želatinu v prášku zalijeme džusem, necháme chvíli nabobtnat. Pak ji dáme na oheň a chvíli ohřejeme, aby se želatina rozpustila, nesmí se vařit! Pomalu přidáváme k sýrové směsi a promícháme.
  3. Na dno dortové formy uložíme polovinu upečeného těsta, natřeme nádivku a přiložíme druhou polovinou těsta. Mírně přitlačíme a necháme vychladnout. Ozdobíme podle fantazie, nejlépe vyšlehanou šlehačkou.

Zdroj: Coolinarika