Fantastická sametová roláda

Tento recept mám z knihy. Dělám ho už léta je v naší rodině oblíbený. Pro milovníky krémových zákusků. Autor: akeber

Přidal:Akeber, 15.5.2016
Kategorie: Moučníky
Fantastická sametová roláda

Suroviny

Suroviny:
6 ksvajec
5 PLkrystalového cukru
3 lžícekakaa
špetkasoda bikarbona
0,5kávové lžičky
Náplň:
500 mlmléka
5 PLpolohrubé mouky
1 ksvejce
250 gmásla 82% tuku
5 PLmoučkového cukru
2 lžícekakaa
1 balenívanilkový cukr
Poleva:
50 ghořké čokolády
70 mlsladké smetany

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme do tuha, přidáváme cukr a dobře vyšľaháme. Pak přidáváme žloutky, půl kávové lžičky jedlé sody a kakao. Promícháme, vylijeme na plech (na kterém je již papír na pečení). Dáme péct do předem předehřáté trouby na 170 C asi tak na 15 min .... pečení sledujeme, aby se nám těsto moc v troubě nevysušilo, pak by se nám při rolování lámalo. Upečené vyjmeme z trouby a ještě horké položíme na vlhkou utěrku a srolujeme. Necháme srolované vychladnout.
  2. V mléce rozmícháme vejce, mouku a uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. "Kůži" stáhneme dolů. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a postupně po lžičkách vmícháváme vychladlou směs. Měli by mít stejnou teplotu, aby se nám máslo neseklo. Vznikne hladký krém, rozdělíme ho na 2 stejné poloviny. Do jedné vmícháme kakao a do druhé vanilkový cukr.
  3. Na těsto natřeme krém vanilkový, na ten zas kakaový a pěkně srolujeme a to tak, že papír na pečení postupně při rolování dáváme dolů. Roládu dáme do chladu alespoň na dvě hodiny, aby nám ztuhla.
    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme sladkou smetanu.
  4. Polevu natřeme na roládu. Musíme být dostatečně šikovné protože poleva rychle houstne. A znovu šup do chladničky. Dobrou chuť!

Můj blog: Recepty akeber