Fenomenální medové řezy s ořechy

Fenomenální medové řezy s ořechy, které se na jazyku úplně rozplývají. Recept jsem našla na internetu a komentáře k němu mě nakopli připravit ho. Je to fantazie v tlamičce.

Přidal:Kvietok278, 17.11.2015
Kategorie: Moučníky
Fenomenální medové řezy s ořechy

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
200 gmoučkový cukr
2 ksvejce
200 gmáslo
2 lžícemed
2 lžičkyjedlá soda
2 lžičkymléko
100 mlrum
Krém:
450 mlmléko
2 lžícehladká mouka
2 lžíceškrob (kukuřičný nebo bramborový)
100 gkr. cukr
250 gmáslo
2 bal.vanilkový cukr
Oříšková hmota:
400 gnasekané vlašské ořechy
100 gmoučkový cukr
150 gmáslo
3 lžícemed

Postup přípravy

  1. Hladkou mouku, moučkový cukr, vajíčka, na kostičky nakrájené měkké máslo, med a rozmíchanou jedlou sodu v mléce důkladně spracujeme do kuličky, kterou zabalíme do fólie a odložíme do lednice. Já jsem těsto nechala 3 hodiny v lednici, ale doporučuji nechat pouze hodinu. Těsto mi příliš ztuhlo a potřebovala jsem hodně síly na to, aby sem ho "rozehnala" na tenký plát.
  2. Těsto rozdělíme na polovinu a mezi dvěma papíry na pečení ho rozválíme na tenký plát (3-4 mm tlustý) a kraje pěkně ořežeme, abychom měli pěkný obdélník. Jeden plát dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 170 stupňů 10-15 minut. Mně uběhlo 12 minut a už jsem vybírala. Mohla jsem i dříve, trošku mi těsto chytilo snědší barvu jak mělo, ale na chuti mu neubralo :), ale každá trouba peče jinak, proto těsto třeba kontrolovat.
  3. Druhý plát těsta také rozválíme na tenký plát a na vrch lžící navrstvíme oříškovou hmotu, kterou si připravíme během pečení prvního plátu. Všechny suroviny na oříškovou hmotu dáme na pánev a ohříváme, dokud nedostaneme hustou hmotu, která se nelije. Pečeme stejně jako první plát.
  4. V mléce si rozpustíme kr. cukr, přidáme hladkou mouku a škrob a uvaříme hustou kaši, kterou necháme zcela vychladnout. Máslo s vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny a po lžících přidáme uvařenou hustou kaši.
  5. První plát těsta potřeme rumem, navrstvíme vyšlehaný krém, který pěkně uhladíme a zakryjeme ho oříškovým plátem těsta. Oříškový plát se mi těžko přenášel, tak abych ho nezlomila pro jistotu jsem ho rozřízla na polovinu. Necháme odležet celou noc, můžeme i den, nakrájíme zoubkovaným nožem na úhledné kousky a podáváme. Těsto pěkně změklo a krájí se úplně skvěle.