Fenomenální milionářský řez

Fenomálna chuť karamelu, smetanového krému a lahodné čokoládové polevy.

Přidal:admin, 28.6.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Fenomenální milionářský řez

Suroviny

Těsto (1 šálek = 250 ml):
1/4 šálkuhnědý cukr
1 šálekkr. cukr
3 a 3/4 šálku hladká mouka
450 gmáslo
1/2 lžičkysůl
Karamelová vrstva:
1 lžícemořská sůl
2 šálkykr. cukr
1 šáleksmetana ke šlehání
220 gmáslo
Krém:
1/4 šálkuhnědý cukr
1/2 šálkukr. cukr
1,5 šálkuhladká mouka
2 lžícesmetana ke šlehání
1 šálekčokoládové lupínky
1 lžičkavanilkový extrakt
220 gmáslo
1/2 lžičkysůl
Vrch:
1,5 šálkyčokoládové lupínky
1 šáleksmetana ke šlehání
1 lžičkavanilkový extrakt

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si formu na pečení (33 x 23 cm), kterou vyložíme papírem na pečení.
  2. Máslo s cukrem vyšleháme mixérem do pěny a postupně přidáme mouku a sůl. Připravené těsto navrstvíme do formy a pěkně uhladíme (trochu navýšíme i kraje). Pečeme cca půl hodiny a necháme vychladnout.
  3. Cukr v hrnci zkaramelizujeme, přidáme máslo a odstavíme. Hned přidáme smetanu a důkladně spojíme. Na závěr přidáme 1 lžíci mořské soli. Jednu polovinu připraveného karamelu nalijeme na upečené těsto a odložíme do chladničky ztuhnout minimálně na jednu hodinu. Druhou polovinu karamelu navrstvíme do skleněné nádoby a odložíme do chladničky (spotřebujeme při jiném koláči nebo jako toping na zmrzlinu, palačinky, ...).
  4. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme smetanu a vanilku. Dobře spojíme a pak přidáme mouku a 1/2 lžičky soli. Nakonec vmícháme čokoládové lupínky (pokud nemáme, můžeme použít i hořkou čokoládu, kterou nakrájíme na drobno). Navrstvíme na ztuhlý karamel a pěkně uhladíme.
  5. Na vrch si připravíme čokoládovou polevu. Smetanu na šlehání ohřejeme (nesmí nám vřít) a odstavíme, přidáme čokoládu a vanilkový extrakt. Mícháním rozpustíme a navrstvíme na krém. Necháme ztuhnout. Dobrou chuť!

Zdroj: Kevinandamanda