Fenomenální řezy s vaječným likérem

Kakaové těsto, lahodné sušenky, káva, šlehačka a vaječný likér. Už jen při pohledu na tyto řezy mi tečou sliny. I Vám?

Přidal:admin, 12.3.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Fenomenální řezy s vaječným likérem

Suroviny

Těsto:
3 ksvejce
150 ghladká mouka
3/4 šálkukr. cukr
1 lžičkaprášek do pečiva
3 lžícekakao
5 lžicvoda
5 lžicolej
Krém:
700 mlmléka
1 šálekkr. cukr
3 ksžloutky
2,5 lžícehladká mouka (kopcovité lžíce)
5 lžicbramborový škrob (kopcovité lžíce)
2 lžícevanilkový cukr
200 gmáslo
180 mlvaječný likér (podle chuti i méně)
Punč:
3 lžičkysilná káva
200 mlvoda
2 lžičkykr. cukr
sušenky
2 lžícekakao
Vrch:
500 mlsmetana ke šlehání
2 lžícekr. cukr
2 bal.ztužovač
kakao na posypání

Postup přípravy

  1. Připravíme si formu na pečení o velikosti 23 x 33 cm. Vyložíme ji papírem. Troubu předehřejeme na 175 stupňů.
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidáme vodu, olej a nakonec i kakao. Jako poslední jemně vařečkou přimícháme ušlehaný sníh z bílků.
  3. Takto připravené těsto navrstvíme na plech a dáme péct po dobu cca 30 minut.
  4. Upečené těsto necháme vychladnout.
  5. Ve sklenici si smícháme 200 ml mléka se žloutky, moukou a bramborovým škrobem. Zbylé mléko dáme do hrnce, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Když máme cukr rozpuštěný, přidáme 200 ml mléka se žloutkami, moukou a škrobem. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud nedostaneme hustou hmotu. Hustou hmotu odstavíme, zakryjeme fólií a necháme vychladnout.
  6. Máslo utřeme s vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidáváme po lžících žloutkovou hmotu. Nakonec přidáme likér a za stálého mixování spojíme.
  7. Připravený krém navrstvíme na vychladlé těsto a odložíme do chladničky nejméně na půl hodinu.
  8. Připravíme punč. 3 lžičky silné kávy zalijeme horkou vodou (cca 200 ml), přidáme cukr.
  9. Sušenky namočíme v připravené kávě a poklademe je na krém. Posypeme kakaem.
  10. Na vrch vyšleháme smetanu s cukrem a ztužovačem. Ozdobíme kakaem. Dáme do lednice ztuhnout, nejlépe na celou noc. Nakrájíme úhledné řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Z milosci do slodkosci